HomeNieuwsMilieuHoge opbrengst zonnepanelen in 2016

Hoge opbrengst zonnepanelen in 2016


In 2016 hebben zonnepanelen 9 procent meer energie opgewekt dan in een gemiddeld jaar. Dat rekent Milieu Centraal uit op basis van gegevens van Siderea en het KNMI. De hogere opbrengst komt door extra zonuren en sterkere zoninstraling.
Met ongeveer 1880 zonuren scheen de zon afgelopen jaar 240 uren meer dan gemiddeld. Met deze extra zonuren kan een set van 10 zonnepanelen van 2.600 wattpiek (met optimale plaatsing) 215 kWh meer stroom opwekken. Het gemiddeld stroomverbruik van een huishouden is 3.300 kWh per jaar.
250.000 vakanties naar Zuid-Frankrijk
Van de extra opbrengst voor alle Nederlandse zonnepanelen (op basis van 1,5 gigawattpiek totaal vermogen zonnepanelen) kunnen 250.000 gezinnen met de elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk.
Zoninstraling + zonuren = opbrengst
Naast het aantal zonuren speelt de kracht van de zon een nog belangrijkere rol voor de opbrengst. Bij het opwekken van energie met zonnepanelen wordt daarom ook gelet op de zoninstraling. In 2016 was de landelijke zoninstraling 7 procent hoger volgens de cijfers van het KNMI en Siderea. Dit komt niet doordat de zon zelf krachtiger straalt, maar doordat er in Europa minder fijnstof in de atmosfeer is. Minder fijnstof laat meer zonnestraling door.
Zonnige subsidie zonneboiler
Hoe zonnig het zal zijn in 2017 is moeilijk te voorspellen, maar het nieuwe jaar lijkt nu al een gunstig jaar voor zonne-energie. Per 1 januari is de subsidieregeling voor de aanschaf van een zonneboiler verhoogd. Met deze subsidie wordt het aantrekkelijk om water duurzaam te verwarmen met behulp van de zon. Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer 3.300 euro. De subsidie voor deze boiler is met ingang van 1 januari ongeveer 1.500 euro. Het rendement van een investering in een zonneboiler is vergelijkbaar met een rente van drie procent op een spaarrekening.

Milieu artikelen