HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningHistoriserende nieuwbouw aan Slotplein

Historiserende nieuwbouw aan Slotplein

De gemeente heeft op woensdag 25 november 2020 een overeenkomst ondertekend met projectontwikkelaar Pakhuis Real Estate B.V. voor de ontwikkeling van 31 appartementen in de Purmerendse binnenstad. Het plan krijgt dezelfde historiserende bouwstijl als de panden aan de overkant van de Neckerdijk.

Dit project loopt al langere tijd. In juni 2019 zijn de toenmalige plannen aan omwonenden gepresenteerd. Die reageerden overwegend positief, ook omdat voor het project geen parkeerplaatsen worden opgeofferd. Voor de toekomstige bewoners geldt straks een 0-vergunningenregeling. In eerste instantie zouden op de begane grond winkels komen. In het aangepaste plan komen ook daar woningen.

Historische locatie

Wethouder Eveline Tijmstra en directeur Stephan de Bruin van Pakhuis Real Estate lieten woensdag zien hoe de woningen aan het Slotplein er straks uit komen te zien, op de plek waar heel vroeger het middeleeuwse Slot Purmersteijn lag. Tijmstra: ‘De plannen voegen echt iets moois toe op deze historische locatie in de stad. Ik ben blij dat oud met nieuw kan worden verweven en dat er zo weer 31 nieuwe woningen in Purmerend worden gebouwd.’ De Bruin vult aan: ‘We zijn blij om projecten als deze in de binnenstad te mogen realiseren. Heel fijn om nu weer die kans te krijgen.’

Herinrichting Slotplein

Als de bouw van de appartementen klaar is, gaat de gemeente het Slotplein opnieuw inrichten. Het plan hiervoor is nog in ontwikkeling. Het aantal parkeerplaatsen op de locatie blijft hetzelfde na de herinrichting. Het idee is dat er straks meer aandacht komt voor groen en dat het monument ter herinnering aan Slot Purmersteijn een prominente plek krijgt op het nieuwe plein. Naar verwachting start de bouw van de appartementen voor de bouwvak van 2021. De bouw zal ongeveer een jaar duren.

Ruimtelijke Ordening artikelen