HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningHerbestratings- werkzaamheden Grassenbuurt stilgelegd

Herbestratings- werkzaamheden Grassenbuurt stilgelegd

stenen grassenbuurt 09-2008 (17).jpgDe herbestratingswerkzaamheden in de Grassenbuurt in de Gors-Zuid worden niet eerder hervat totdat duidelijk is hoe het college de door de raad gestelde kaders goed weet uit te voeren. Tijdens het raadsforum Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) van 10 september jl. sprak een meerderheid van de fracties zich uit tegen de tot nu toe bestrate delen in de Grassenbuurt. Verschillende kleuren stenen zijn gebruikt en stenen zijn kapot en niet schoon.

In veel straten in Purmerend wordt herbestraat met gebruikte materialen in plaats van met nieuwe stenen. Eind 2007 heeft de gemeenteraad van Purmerend bepaald dat de hergebruikte stenen wel schoon en heel moeten blijven als ze behandeld zijn. Dit naar aanleiding van problemen met het hergebruiken van stenen in de Kruidenbuurt in de Gors. In Purmerend zijn al enkele straten met succes herbestraat met bestaand materiaal. Alleen in de Struisgras, één van de straten in de Grassenbuurt, lijkt het mis te gaan. Hele stukken breken af van de stenen, waardoor ze eigenlijk onbruikbaar worden. Toch werd de straat verder aangelegd met ongeschikte stenen.

De Stadspartij heeft de problemen met de herbestrating deze aan de kaak gesteld bij het college van burgemeester en wethouders. Ook andere raadsfracties trokken aan de bel toen ze het deplorabele resultaat van herbestraten zagen. Wethouder J. Krieger (wijkwethouder Gors) beloofde de gemeenteraad en de bewoners begin augustus verbetering. Maar in plaats daarvan werd de bestrating nog rampzaliger. Kapotte stenen werden vervangen door stenen van een andere kleur, stenen met gele verf of andere kapotte stenen. Omdat de stenen in de Struisgras niet geschikt zijn voor hergebruik, zijn de stenen moeilijk netjes af te breken. En het geheel leidde tot een nog verpauperde bestrating dan in juli het geval was.

Tijdens het raadsforum SOB zegde wethouder Krieger toe de zaak nog eens te bekijken. Hij zou vóór de raadsvergadering van 25 september a.s. met een voorstel tot verbetering komen. De wethouder zit behoorlijk knel met de situatie. Omdat het college minder geld wilde uittrekken voor het opknappen van de wijken omdat het meeste geld naar de binnenstad vloeit, is er bij herbestrating geen geld voor nieuwe stenen. Omdat er vanuit wordt gegaan dat er met het oude materiaal wel valt te werken, is er dan ook geen geld uitgetrokken als de stenen na behandeling toch kapot gaan.

Nu er van de bewoners en vanuit de raad kritiek komt op de manier van bestraten, hoopt de Stadspartij dat er in de toekomst meer geld uitgetrokken wordt voor het opknappen van de Purmerendse woonwijken. Zolang de bestratingswerkzaamheden bezig zijn, zal er echter niets gedaan worden aan de groenvoorzieningen. Sinds het begin van de werkzaamheden, begin 2008 is er in de Struisgras niets meer gedaan aan het groen.

Ruimtelijke Ordening artikelen