HomeNieuwsWelzijnHelp kanker bestrijden vanuit uw tuin

Help kanker bestrijden vanuit uw tuin

 

Wist u dat de jonge twijgen van de Taxus baccata baccatine bevatten? En dat baccatine een belangrijke grondstof is voor het maken van geneesmiddelen waarmee tijdens chemotherapie kanker bestreden wordt? Uw taxussnoeisel kan dus levens redden! Purmerend doet mee aan de Vergroot de Hoop-actie. Met dit initiatief wordt op diverse locaties door heel Nederland taxussnoeisel verzameld.

Goed doel

Naast de baccatine die uit het ingezamelde snoeisel wordt gehaald schenkt Vergroot de Hoop 50 euro per ingezamelde kubieke meter om te doneren aan een goed doel dat gerelateerd is aan kanker.

Help kanker bestrijden vanuit uw tuin!

Heeft u een taxus(haag) in de tuin? Verzamel dan deze zomer het snoeisel, lever het in bij een van de inzamelpunten en Vergoot de Hoop van de kankerpatiënten.

Hoe herkent u de Taxus baccata?

Taxus1                       

De Taxus baccata is een groenblijvende conifeer die veel als haag gebruikt wordt, maar ook als solitair voorkomt. De takken van de Taxus groeien horizontaal aan de stam.

Taxus2

De (zachte) naalden zijn plat, glimmend, tot 3 cm lang en hebben een stekelpuntje. Oudere naalden zijn donkergroen, de (voor deze actie noodzakelijke) jonge twijgen zijn lichtgroen. De vrouwelijke Taxus kan in de zomer roodrose vruchten krijgen, waarin de pit zichtbaar is.

De Taxus is giftig en dankt daaraan ook haar geneeskrachtige werking.

Welk deel van de Taxus snoeien

Taxus3

Het is belangrijk dat het snoeisel jong en zuiver is.

Taxus4

Jong

Alleen eenjarige scheuten zijn bruikbaar. Takken mogen maximum 30 centimeter lang zijn en niet dikker dan 0,5 centimeter. Dikke bruine houterige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn iet bruikbaar.

Taxus5

Zuiver

Snoeisel dat vervuild is met dorre bladeren, aarde, grind, gras of ander snoeisel, is niet bruikbaar en moet helaas geweigerd worden.

Waar inleveren?

Voor 1 kilo baccatine is meer dan 12 ton snoeisel nodig. Dat is een hele hoop.
Help deze hoop te vergroten en breng uw taxussnoeisel (gratis) naar het inzamelpunt in Purmerend.

Tot en met 31 augustus kunt u het snoeiafval inleveren bij de Milieustraat aan de Van IJsendijkstraat.

Welzijn artikelen