HomeNieuwsVerkeer en VervoerHelm: 'Laat de winter maar komen'

Helm: ‘Laat de winter maar komen’

roald-helm-2006
‘Na een lange periode met temperaturen boven normaal wordt het deze week kouder. In de tweede helft van de week gaat het in de nacht en ochtend licht vriezen. Daarmee is de eerste vorstperiode van de winter een feit. Ook neemt de kans op winterse neerslag toe en kan er voor het eerst dit najaar sneeuw vallen’, aldus de weersverwachting van het KNMI begin deze week. De gemeente Purmerend is niet bang voor deze naderende winter: “Wij zijn er klaar voor!”

De meeste mensen kunnen zich afgelopen winter nog goed herinneren. De wegen waren nog maar net schoon, of de volgende sneeuwbui zorgde alweer voor een dik pak sneeuw op het wegendek. Steeds meer gemeenten raakten in de loop van de winter door hun zoutvoorraad heen. Voor Purmerend gold dit niet. “Eigenlijk kijk ik heel trots terug op afgelopen winter”, aldus wethouder Roald Helm (foto). “Zelf was ik toen nog niet de verantwoordelijke wethouder, maar in een landelijke beoordeling van de mate van begaanbaarheid van de gemeentelijke wegen en fietspaden, is Purmerend op de vijfde plaats geëindigd. Dit jaar kunnen we daar met ons gladheidbestrijdingsplan op verder bouwen. Dus, laat die winter maar komen!”

Voorraad

“Het was een pittige winter”, gaat de wethouder verder. “In totaal lag er op 41 dagen een dik pak sneeuw op de weg; tijdens een gemiddelde winter is dit op ongeveer 13 dagen het geval. In januari hebben we in totaal 32 keer uit moeten rukken en dat is echt heel vaak. En toch raakten we niet door onze voorraad zout heen. Wij hebben ervoor gekozen om vooral de doorgaande wegen te strooien en niet in de wijken. Als uitzondering zijn wel enkele seniorenroutes in het gladheidbestrijdingplan opgenomen.”

Strooizout

De gemeente zorgt er dus voor dat de doorgaande wegen goed begaanbaar blijven, maar zij doet in de winter ook een beroep op haar inwoners. Zaterdag kunnen Purmerenders namelijk net als voorgaande jaren een gratis zak strooizout ophalen. De gemeente hoopt dat de inwoners van Purmerend op deze manier ook hun eigen straatje schoon houden, zodat er geen gladde stoepen ontstaan. Het zakje zout kan zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur opgehaald worden. Iedere wijk heeft een eigen afhaalpunt. Dit zijn de locaties per wijk:

  • Purmer-Noord: Winkelcentrum Gildeplein (centrale plein);
  • Pumer-Zuid: Meerland 71 (voor wijkkantoor Purmer-Zuid);
  • Gors: Dotterbloem 100-102 (Wijkkantoor de Gors);
  • Weidevenne: Nijlstraat 2 (Wijkkantoor Weidevenne);
  • Overwhere: Sportlaan 147 (parkeerplaats Gemeenschapshuis Overwhere);
  • Wheermolen: J.F. Kennedyplein 101-103 (Wijkkantoor Wheermolen);
  • Centrum: Nieuwstraat 109 (naast gebouw Beerepoot).

 

ZIE OOK:

22-12-2009 Uitglijers gemeente bij gladheidsbestrijding

 

Bron: Purmerends Nieuwsblad, foto: Stadspartij

Verkeer en Vervoer artikelen