HomeNieuwsVeiligheidGrote steden: van extra agenten komt niets terecht

Grote steden: van extra agenten komt niets terecht

politieuniform
Van het kabinetsplan om de bij politie drieduizend extra agenten aan te stellen, komt volgens de vier grote steden niets terecht. ‘Uw plannen leiden niet tot de 3000 extra agenten’, staat onomwonden in een brief van de burgemeesters Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Jozias van Aartsen (Den Haag) en Aleid Wolfsen (Utrecht) aan premier Mark Rutte.

Volgens hen gaat het hier om ‘een sigaar uit eigen doos’. Eerder zeiden de korpsbeheerders in dat verband al dat de politie nu al kampt met een tekort van 300 miljoen euro en dat er derhalve geen geld is voor de beloofde extra agenten. Ook in andere opzichten zijn de vier burgemeesters er niet gerust op dat de veiligheid in hun stad erop vooruit gaat met de plannen die het kabinet daarvoor in petto heeft. Zij wijzen er bijvoorbeeld op dat ook het Openbaar Ministerie kampt met een tekort aan mankracht.

In de brief, die vorige week naar Rutte is gestuurd, waarschuwt het viertal verder voor het effect van bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Grote zorgen maken de burgemeesters zich over de bezuinigingen op het onderwijs, omdat die ten koste lijken te gaan van probleemleerlingen. Daarvan zijn er in de grote steden relatief veel.

Ook vrezen zij de gevolgen van het snoeien in regelingen die gemeenten hebben om mensen aan een baan te helpen en om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen in een armoedeval raken.
De burgemeesters willen over deze en andere onderwerpen snel overleggen met Rutte en zijn collega’s.

 Bron: rePublic

Veiligheid artikelen