HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningGrote overlast Koemarkt verwacht in 2009

Grote overlast Koemarkt verwacht in 2009

Koemarkt2007-10

De wijkmanager van de wijk Centrum, Henk Noordhuis, verwacht flink wat overlast door de werkzaamheden van de Koemarkt. In een brief aan de bewoners en ondernemers vraagt de wijkmanager oplossingen te vinden om de overlast voor de buurt tot een minimum te beperken. Momenteel wordt het plan opgesteld om de Koemarkt drastisch te gaan verbouwen. Na de zomer van 2008 zullen de eerste werkzaamheden gaan beginnen. De grootste overlast wordt verwacht in 2009. Begin 2010 zal de Koemarkt totaal vernieuwd zijn.

De wijkmanager probeert nog voor dat de werkzaamheden begonnen zijn in contact te komen met de buurt. In de brief vraagt hij of de aannemer beter van binnen naar buiten moet werken, of juist van buiten naar binnen. Ook vraagt hij of de buurt de overlast liever in één keer wil of verspreid over een langere periode. De reacties van de buurt kunnen meegenomen worden in de aanbesteding, zodat het bedrijf al vooraf op de hoogte is van de wensen van de omwonenden en de ondernemers. Als alle werkzaamheden spoedig verlopen, zal op 1 januari 2010 het vernieuwde uitgaansplein feestelijk geopend worden.

De Stadspartij vreest echter een ‘verkeersinfarct’ in Purmerend tijdens de verbouwing, mede omdat het kwart-rotondemodel in de Nieuwstraat en Westerstraat nu al voor veel opstoppingen zorgt. Ook het feit dat auto’s moeten uitwijken naar de rand van het centrum baart de Stadspartij zorgen. Een forse uitbreiding van de parkeermogelijkheden op het terrein van Deen, zal zo vreest de Stadspartij, voor een nieuw verkeersinfarct verzorgen. “Voor de Stadspartij is het vernieuwen van de Koemarkt voor het 600 jaar feest in 2010, dan ook geen ‘heilig moeten’. Voorkomen moet worden dat in 2010 het feest plaatsvindt maar de binnenstad ondernemers zijn overleden,” aldus raadslid Roald Helm. Helm is namens de Stadspartij lid van de selectiecommissie Koemarkt. De selectiecommissie, die bestaat uit raadsleden van alle partijen en de wethouder Binnenstad, zal zich bezig gaan houden met de selectie van de diverse ontwerpen van de Koemarkt.

Nukahal
nukahal (240).jpgIn een andere brief heeft de wijkmanager laten weten dat aannemer Jonk BV per 3 maart start met de verwijdering van de kalverhal op de Koemarkt. Begin april zal de kalverhal ook wel Nukahal, volledig zijn verdwenen. Ook de nabijgelegen steeg, die als openbaar toilet gebruikt wordt, zal uit het centrum verdwijnen. Wethouder Krieger (Binnenstad) heeft gezegd te zorgen voor verzinkbare toiletten op de Koemarkt en Schapenmarkt bij de verbouwing ervan. De toiletten komen omhoog tijdens de uitgaansuren. Bij de verwijdering van de Nukahal zullen enkele parkeerplaatsen afgezet worden. De sloop moet uiteindelijk zo’n zestig nieuwe parkeerplaatsen opleveren.

 

 

ZIE OOK:

 

 

Ruimtelijke Ordening artikelen