HomeNieuwsVerkeer en VervoerGratis OV helpt senioren de bus in

Gratis OV helpt senioren de bus in

arriva bus.jpg
Tot eind vorig jaar vonden in de regio’s Rotterdam, Nijmegen, Parkstad Limburg en Noord-Holland-Noord proeven plaats met gratis openbaar vervoer. Hoewel dit niet in alle gevallen het gewenste effect had, sloeg het initiatief in ieder geval aan bij één bepaalde doelgroep: de senioren.
 

Uit een evaluatie van het Rijk is gebleken dat het gebruik van het OV door 65-plussers aanzienlijk is verhoogd in de periode dat zij gratis mochten reizen. De senioren ondernamen meer en het autogebruik verminderde. Als klap op de vuurpijl nam de eenzaamheid licht af. Conclusie: gratis OV werkt.

Het slagen van de proef heeft er in Nijmegen al toe geleid dat ouderen ook na afloop van de termijn gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Een jaar later, op 1 januari 2009, moet ook Rotterdam eraan geloven. Het voorstel van de PvdA is daar onlangs door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

Hoeveel het project precies gaat kosten en waar het geld vandaan moet komen, is nog niet duidelijk, zegt Peter van Heemst fractievoorzitter van de PvdA-fractie in Rotterdam. ‘We hebben het college opdracht gegeven om dit uit te zoeken.’ Voor een deel hangen die kosten af van de onderhandelingen met de RET. ‘Maar ik ga ervan uit dat het iets in de orde van grootte van de vier miljoen euro zal zijn.’

En dat geld zal er komen, stelt Van Heemst resoluut. ‘Als de wethouder van Financiën dit bedrag niet kan vinden op een begroting van vijf miljard per jaar, is hij geen knip voor de neus waard.’ Een geruststelling voor de beter bedeelde senioren: als dat geld toch niet wordt gevonden binnen de huidige begroting, hoeven de sterken de zwakkeren niet te dragen. Ook een rijke oma uit Kralingen mag dus gratis gebruikmaken van het OV, bevestigt de fractievoorzitter.

Alle goede voornemens ten spijt is echter nog niet zeker of het gratis openbaar vervoer er echt komt. Eerst moet een eigen evaluatie van de gemeente Rotterdam uitwijzen of de proef ook daadwerkelijk is geslaagd. ‘Het gratis-reizen-experiment is voorbij’, legt Van Heemst uit. ‘Nu betaalt iedereen weer voor zijn kaartje. Na die periode gaan we vergelijken.’ De evaluatie wordt in oktober of november verwacht.

Ondanks de positieve geluiden uit de evaluatie die het Rijk eerder liet uitvoeren, blijkt het project niet voor alle regio’s naar tevredenheid te zijn verlopen. Dit bevestigt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland: ‘De proef heeft eenzame 65-plussers in deze regio niet uit hun sociaal isolement gehaald, terwijl dit toch een van de hoofddoelstellingen was. Gedeputeerde Staten heeft dan ook geen plannen voor een vervolg op de proef.’

 

Bron: re.Public

Verkeer en Vervoer artikelen