HomeNieuwsMilieuGratis energie bespaarbox voor Purmerendse minima

Gratis energie bespaarbox voor Purmerendse minima

bespaarbox5.jpgDe energiekosten blijven maar stijgen. Daarom wil de gemeente Purmerend huishoudens met een laag inkomen hierin tegemoetkomen. Op maandag 11 februari om 14.15 uur geeft wethouder Berent Daan (sociale dienstverlening) het startsein voor de bezorging van een gratis energie bespaarbox aan de Purmerendse minima.

box dvd.jpg

De gemeente heeft onderzocht welke mensen in de gemeente moeten rondkomen van een laag inkomen. Deze mensen krijgen van 11 tot 29 februari de energie bespaarbox thuis bezorgd door de gemeente. De eerste box wordt door wethouder Daan uitgereikt aan een lid van de Cliëntenraad voor Werk en Inkomen. In de doos zitten diverse energiebesparende producten (spaarlampen, waterbespaarset) en een boekje met handige bespaartips. Gebruik ervan levert een besparing in de energiekosten tot 150 euro per jaar. Een bijkomend voordeel is dat alle producten bijdragen aan een schoner milieu.

De bezorging van de bespaarbox wordt gedaan door medewerkers van de Baanstede, die meedoen aan ‘de Talentenwerkplaats’. Dit is een speciaal jongerenproject van de gemeente in samenwerking met de Baanstede. Jonge mensen met weinig werkervaring krijgen via dit project de kans om op diverse plaatsen werkervaring op te doen. Met dit leer/werktraject vergroten de jongeren hun kansen op een betaalde baan.

Voor alle Purmerenders 
De Stadspartij is er voorstander van dat een dergelijke bespaarbox aan alle Purmerendse huishoudens wordt gegeven. Dat is een goed idee in het kader van de bevordering van het milieubewustzijn op het niveau van een huishouden. Bovendien heeft het uitreiken van de bespaarbox alleen aan de Purmerendse minima een hoog charitatief gehalte, hetgeen als onnodig stigmatiserend kan worden opgevat.

Een soortgelijke situatie speelde bij de discussie over de stadspas. Ook die was aanvankelijk bedoeld louter voor de minima. Maar met name op aangeven van de PvdA, die dit een onacceptabel stempel vond drukken op deze groepen, werd de pas toen voor alle Purmerenders onderzocht. Het is dan ook opmerkelijk dat een PvdA wethouder nu over deze eigen partijbezwaren zo makkelijk heenstapt.

 

Bron: Gemeente Purmerend 

Milieu artikelen