HomeNieuwsVerkeer en VervoerGoede score regio Amsterdam gemeenten op OV-gebruik, OV-bereikbaarheid en duurzaam OV

Goede score regio Amsterdam gemeenten op OV-gebruik, OV-bereikbaarheid en duurzaam OV

ovchipkaart
Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) heeft in het dashboard ‘Slimme en duurzame mobiliteit’, onderzoek gedaan naar het OV-gebruik, de OV bereikbaarheid en de duurzaamheid van het OV. Daarbij legt het KpVV ook uit waarom OV zo belangrijk is.

Hoe scoort de regio Amsterdam?
KpVV heeft een top-10 gemaakt van vier verschillende onderwerpen: totaal duurzaamste OV, OV-bereikbaarheid, OV-gebruik en schone bussen. Waar scoort de Amsterdams regio goed en waar kan het beter?

Bij duurzaam OV totaal komen alvast op 3 plekken MRA-gemeenten voor: Haarlem staat op 3, Almere op 7 en Amsterdam op 10. Op OV-bereikbaarheid scoren we ook prima: in de top-10 zijn te vinden: Amsterdam (2), Haarlem (4), Purmerend (6) en Diemen (8).

Het OV-gebruik hangt natuurlijk wel samen met de OV-bereikbaarheid, maar geeft andere scores: hier staat Amsterdam op plek 1, en verder staan ook op de lijst: Diemen (3), Almere (6) en Waterland (10). Op duurzame bussen scoren anderen beter. In de top 10 komen nu geen MRA-gemeenten voor.

Goed OV belangrijk
Openbaar vervoer houdt in het algemeen in dat er per reiziger minder ruimte benodigd is dan wanneer gereisd wordt met de auto. Vooral in gebieden met een hoge stedelijkheidsgraad (met name Haarlem en Amsterdam) is dit een relevant gegeven. Als mensen gebruik maken van openbaar vervoer wordt verstopping van het wegennet beperkt of voorkomen. Ook zijn er minder parkeerplaatsen voor auto’s nodig. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er reizigers zijn die het aanwezige openbaar vervoer gebruiken. De bereikbaarheid per openbaar vervoer speelt hierin een belangrijke rol.

Meer informatie met meer achtergrond en cijfers: http://kpvvdashboard-17.blogspot.nl/

Verkeer en Vervoer artikelen