HomeNieuwsMilieuGemeenteraad Edam-Volendam unaniem tegen bouw 2de biomassacentrale Purmerend

Gemeenteraad Edam-Volendam unaniem tegen bouw 2de biomassacentrale Purmerend

StadverwHA
In de raadsvergadering van Edam-Volendam is op 19 december jl. unaniem een motie aangenomen tegen de bouw van de 2de biomassacentrale in Purmerend
De huidige biomassacentrale in Purmerend is niet meer toereikend er is capaciteit voor 25.000 huishoudens. Er is daarom met toestemming van de gemeente Purmerend door het Stadsverwarmingsbedrijf besloten een 2de centrale aan de Edammerweg in de Purmer te bouwen.
Milieuschade biomassacentrales
De gemeenteraad van Edam-Volendam wijst de hout gestookte biomassacentrale af vanwege de milieuschade die er door wordt aangericht. Bij biomassacentrales wordt meer zwavel, stikstof, fijnstof en CO2 wordt uitgestoten dan bij gas (en steenkool).
Biomassa blijkt, zo staat in de motie, helemaal niet zo duurzaam te zijn en staat landelijk ter discussie. Stoken van biomassa wordt slechts gezien als een tijdelijke oplossing in de overgang naar andere vormen van warmte- en energievoorzieningen.
De aangrenzende bewoners van de nog te bouwen centrale vrezen dan ook voor stankoverlast en luchtvervuiling.
Geen overleg geweest tussen gemeenten over bouw
Bij de besluitvorming is ook geen participatie traject is gevolgd, zo merkt Edam-Volendam op. De gemeente Purmerend heeft, als goede buur, hierover niet met de omliggende gemeentes overlegd.
De gemeenteraad roept het college van Edam-Volendam op in gesprek te gaan met de gemeente Purmerend om deze alsnog te bewegen af te zien van de bouw van de 2de biomassacentrale in de Purmer en te komen met een echt duurzame oplossing (ook voor de langere termijn) voor warmte- en energie opwekking.

foto Stadspartij

Milieu artikelen