HomeNieuwsWelzijnGemeenteraad akkoord met nota gezondheidsbeleid

Gemeenteraad akkoord met nota gezondheidsbeleid

obesitas.jpgDe gemeente gaat aan de slag om de Purmerendse samenleving gezonder te maken. Startpunt is de vaststelling van het gemeentelijke gezondheidsbeleid tijdens de gemeenteraadsvergadering van 26 februari jl. speerpunten voor de komende jaren zijn het terugdringen van overgewicht, bestrijden van overmatig alcoholgebruik bij jongeren en geven van opvoedingsondersteuning.

De gemeente wil een goede samenwerking met organisaties en professionals in de stad die actief zijn op het gebied van gezondheid. De betere samenwerking moet ook binnen de gemeente zelf tot stand komen. De verschillende afdelingen van de gemeente gaan het probleem meer samen aanpakken. Een belangrijk onderwerp zoals alcoholmisbruik bij jongeren wordt niet alleen aangepakt door het beleid aan te passen, maar ook door goede voorlichting en begeleiding, handhaving van regels en afspraken met het onderwijs.

 

Verantwoordelijkheid

"De nota heeft het wel over handhaving, maar de verantwoordelijkheid van de gemeente blijft onduidelijk", laat Mario Hegger van de Stadspartij (foto rechts) weten. De Stadspartij heeft eerder aan wethouder M. Keijzer (welzijn en zorg) gevraagd om juist binnen de horeca van Purmerend te gaan handhaven op minimale toegangsleeftijd van 18 jaar. "Hier wordt juist niet adequaat op gehandhaafd, waardoor het voor jongeren onder de 18 jaar nog steeds aantrekkelijk is om naar de Koemarkt te gaan." Volgens wethouder Keijzer gaat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) hierover en bemoeit de gemeente zich hier niet mee. De Stadspartij is het niet met de wethouder eens. "Juist de gemeente kan maatregelen nemen zoals het beperken of intrekken van vergunningen als de horecaondernemer zich niet houdt aan de gestelde eisen in de vergunning."

mario hegger.jpg"Door een groot gedeelte van de verantwoordelijkheid bij de horeca te leggen bijvoorbeeld een vervroeging van de sluitingstijd kan er voor zorgen dat de horeca vroeg in de avond weer aantrekkelijk wordt," vindt Hegger. "En het voordrinken daarmee wordt voorkomen. De verantwoordelijkheid moet breed worden gedragen waarbij de ouders een grote rol spelen."

Beweging

Voor de Stadspartij is het van groot belang dat de gemeente goed de regie op zich gaat nemen en goede initiatieven zal belonen. Om de Purmerenders meer te laten bewegen moet de gemeente er wel voor zorgen dat er goede sportfaciliteiten aanwezig zijn, zoals het snel uitvoeren van een multifunctionele sporthal. Verder dienen de sportverenigingen meer ondersteuning te krijgen van beroepskrachten via stichting SPURD. "Het is makkelijk gesproken om de samenwerking aan te gaan tussen de partijen en de gemeentelijke afdelingen. Maar waar is de daadkracht voor echte ondersteuning en faciliteren op sportgebied. De gemeentelijke Sportnota is aangenomen maar weinig is tot op heden tot stand gekomen," concludeert Hegger.

De gemeente kan het uiteindelijk niet zelf. Ouders moeten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid als het gaat om een gezonde leefwijze en het geven van het goede voorbeeld. De gemeenteraad heeft nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de ouders als eerst verantwoordelijken.

wethouder mona keijzer (klein).jpg‘En terecht’, aldus wethouder Mona Keijzer (foto links). ‘Zwangere vrouwen roken nauwelijks meer vanwege de kans op schade voor het ongeboren kind. Die zorgzame houding voortzetten als het kind opgroeit, is een voorwaarde voor een gezonde jongeren. Doe er als ouder alles aan om te zorgen dat je prachtige, mooie kind gezond blijft. Als ouder en/of verzorger zit je daar dagelijks bovenop. Probeer bijvoorbeeld te voorkomen dat je kind gaat roken. En accepteer géén alcoholgebruik voor het 16e leeftijdsjaar en daarna pas met mate. En als je dan toch bezig bent; benadruk richting je kind het belang van genoeg bewegen en gezond eten en probeer daarin zelf het goede voorbeeld te geven.’

 

ZIE OOK:

Welzijn artikelen