HomeNieuwsMilieuGemeenten letten weinig op verantwoord hout

Gemeenten letten weinig op verantwoord hout

fschout
Nederlandse gemeenten scoren een magere voldoende als het gaat om het inkopen van duurzaam hout en papier met het zogenoemde FSC-keurmerk. Vooral de controle op de toepassing van het juiste hout blijft vaak achter. Alleen Leeuwarden doet het erg goed. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) bekendgemaakt.

2015  volledig duurzaam

Het FSC-keurmerk is de hoogste standaard voor hout. Die garandeert wereldwijd duurzaam bosbeheer en voorkomt onverantwoorde houtkap. Gemeenten willen in 2015 volledig duurzaam inkopen.

Momenteel hanteert 71 procent van de gemeenten in bestekken (beschrijvingen) van uit te voeren projecten die FSC-standaard. Slechts 43 procent van de gemeenten controleert of de bestelde FSC-producten ook daadwerkelijk zijn geleverd.
 
Intentie 

,,De meeste gemeenten hebben wel de intentie om duurzaam hout en papier in te kopen”, constateert WNF-directeur Johan van de Gronden. ,,In hun bestekken regelen zij dat vaak prima. Maar bij de controle op de toepassing, kan nog veel worden verbeterd. Zo kunnen gemeenten eenvoudig kiezen voor een FSC-gecertificeerde aannemer. Daarvan zijn er inmiddels voldoende. Die aannemers bieden zekerheid dat zij daadwerkelijk werken met FSC-hout uit duurzaam beheerde bossen.’’

Milieu artikelen