HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningGemeente start met klimaatadaptatiemaatregelen in het Kooimanpark

Gemeente start met klimaatadaptatiemaatregelen in het Kooimanpark

Kooimanpark
foto Stadspartij


Het nu nog natte park verandert na de werkzaamheden in een fijne groene plek voor sport, activiteiten, spelen en honden en hun baasjes.

Om het Kooimanpark een herkenbare identiteit te geven, krijgen de bestaande en nieuwe bruggen bijzondere brugleuningen met een eendenmotief. Het Kooimanpark is officieel vernoemd naar Burgemeester R. Kooiman. De naam Kooiman betekent ook Kooiker. Een Kooiker is iemand die voor zijn beroep of als ambacht eenden in een eendenkooi vangt. Daarom is er voor de herkenbaarheid van het Kooimanpark gekozen voor een eendenmotief.

Het definitieve ontwerp is klaar. In het nieuwe park is er ruimte voor spelen, sporten, honden uitlaten én een centrale plek voor activiteiten.

Start uitvoering eerste fase

Tussen 15 september 2022 en april 2023 werkt aannemer Krinkels aan de eerste fase van uitvoering. Wethouder Tijmstra is blij dat we gaan beginnen: “Mooi dat de schop nu in de grond gaat. Een jaar geleden stonden we in ditzelfde park om te bespreken wat mensen belangrijk vonden, en nu is het zover. We starten met de klimaatadaptatiemaatregelen waarvoor we subsidie van Provincie Noord-Holland hebben ontvangen. Het tweede deel van de werkzaamheden vindt in 2023 plaats.”

In het ontwerp komt het hondenuitrenveld, sport en spelen voor jonge en oudere kinderen terug. Centraal staat de activiteitenweide in het park. Het vlonder- en stapstenenpad bevindt zich aan de oostkant van het park, door het wateroverloopgebied, ofwel waterbuffer, heen. In dit deel van het park begint de gemeente met de werkzaamheden.

Maatregelen eerste fase

Het Kooimanpark wordt in meerdere fases opgewaardeerd. In het oostelijke gedeelte van het park worden de klimaatadaptatiemaatregelen uitgevoerd. Op de website worden alle maatregelen verder uitgelegd.

Subsidie Provincie Noord-Holland

Vanuit de Provincie Noord-Holland is een subsidie van € 100.000,- voor het Kooimanpark ontvangen. Deze is verleend voor het toepassen van klimaatadaptatiemaatregelen in het Kooimanpark.

Achtergrond

Op 30 juni 2021 heeft de gemeenteraad het ‘Parkenplan Purmerend 2021-2040’ vastgesteld als basis voor opwaardering van alle parken in Purmerend. Het Kooimanpark is het eerste park dat opgewaardeerd wordt.

Lees hier de Plannen voor het Kooimanpark

 

Ruimtelijke Ordening artikelen