HomeNieuwsVerkeer en VervoerGemeente Purmerend zet wielklemmen in

Gemeente Purmerend zet wielklemmen in


De parkeerplekken in Purmerend zijn schaars. Met maatregelen zorgt gemeente Purmerend ervoor dat de stad goed bereikbaar is en er parkeerplekken zijn voor mensen die Purmerend willen bezoeken. Voertuigen die geparkeerd staan in een gebied waar je moet betalen voor parkeren, maar waarvoor dit niet is gedaan, krijgen hiervoor een parkeerboete.

Het verhalen van niet betaalde parkeergelden bij voertuigen met kentekens uit landen waar geen verdrag mee is, is echter niet mogelijk. Daarnaast zijn er ook Nederlandse wanbetalers. Om dit aan te pakken zet gemeente Purmerend vanaf maandag 1 mei 2023 ook wielklemmen in.

Wanneer wordt de wielklem geplaatst?

Parkeer je in een gebied met betaald parkeren, maar betaal je niet, dan riskeer je een parkeerboete. Nederlandse voertuigen die 4 keer (of meer) deze zogenoemde naheffingsaanslag niet betalen, hebben vanaf 1 mei kans op een wielklem in Purmerend. Bij voertuigen uit landen waar geen verdrag mee is, kan de gemeente geen naheffingsaanslagen sturen. Zij krijgen daarom sneller te maken met een wielklem. Voor deze bestuurders geldt dat een wielklem wordt geplaatst als voor de tweede keer niet is betaald voor het parkeren en de bestuurder hiervoor de eerste keer gewaarschuwd is.

Wethouder Hegger van Handhaving: ‘Met de wielklemmen pakken we vooral buitenlandse voertuigen aan van landen waar Nederland geen verdrag mee heeft gesloten om parkeerboetes te kunnen innen. De eerste keer krijgen zij een officiële waarschuwing. Dit kenteken noteren wij. Als de collega’s van Handhaving dit kenteken nog een keer aantreffen zonder geldig parkeerkaartje, krijgt dit voertuig een wielklem. Maar ook Nederlandse voertuigen waarvan 4 of meer parkeerboetes open staan, kunnen een wielklem krijgen. Deze voertuigen kunnen nu niet langer parkeerplaatsen bezet houden zonder te betalen. Dit maakt het systeem eerlijker ten opzichte van andere betalende parkeerders. Vanaf 1 mei 2023 gaan we dit ook echt inzetten. We hebben wielklemmen aangeschaft en collega’s van Handhaving hiervoor opgeleid.’

Wat doe je als je auto een wielklem heeft?

Parkeerders die een wielklem aantreffen als zij terugkomen bij hun voertuig, moeten contact opnemen met Handhaving. Tijdens hun werktijden komen zij dan langs om de naheffingsaanslagen en kosten voor de wielklem te innen. Als dit is voldaan, verwijderen zij de wielklem. Als er 24 uur na plaatsing van de wielklem geen contact is opgenomen, dan wordt het voertuig weggesleept. Er kan dan met Handhaving een afspraak worden gemaakt om het voertuig weer bij het bergingsbedrijf op te komen halen, na het voldoen van de parkeerboetes, de kosten voor het verwijderen van de wielklem en de kosten voor het wegslepen en bewaren van het voertuig.

 

Verkeer en Vervoer artikelen