HomeNieuwsWelzijnGemeente Purmerend verliest rechtzaak over ganzen

Gemeente Purmerend verliest rechtzaak over ganzen

ganzen 1 (klein).jpgDe gemeente Purmerend heeft de rechtzaak die zij tegen zich aangespannen kreeg over de verdwenen ganzen verloren. Dat laten de bewoners van de Botterstraat gisteren weten aan de Stadspartij. De bewoners, die van de gemeente geen openheid van zaken kregen over het lot van de verwijderde ganzen uit hun buurt, spanden een rechtzaak tegen de gemeente aan om erachter te komen wat er precies met de ganzen is gebeurd. 

"Het begon met de dood van de ganzen in de Botterstraat," laat Botterstraat-bewoner Helana Aslander in de reactie weten. "Na veertig jaar rustig wonen in de Bottersloot bleken de dieren, in opdracht van de gemeente Purmerend te zijn vergast door de Firma Duke. Na actie door de bewoners bleek er veel onduidelijkheid over het lot van de overige, binnen Purmerend gevangen ganzen. De gemeente wilde geen openheid van zaken geven en bleef zelfs na een beroep op de Wet openbaar van bestuur (Wob) volharden in zijn standpunt om de gegevens over de verblijfplaats van de gevangen dieren achter te houden."

Ook een beroep van de bewoners van de Botterstraat op de gemeenteraad om hun controlerende taak op het college uit te oefenen had geen resultaat. De Stadspartij kaartte de zaak aan en kreeg steun van Leefbaar Purmerend 2001, D66 en GroenLinks. De meerderheid schaarde zich echter achter het college. Uiteindelijk restte de bewoners slechts nog een gang naar de bestuursrechter. "Tijdens de zitting op 19 maart in Haarlem hadden de vertegenwoordigers van de gemeente al weinig verweer tegen de ingebrachte bezwaren van de bewoners. De Rechtbank Haarlem maakt met haar uitspraak van 12 juni jl. gehakt van de werkwijze van de gemeente Purmerend." De bewoners van de Botterstraat worden volledig in het gelijk gesteld in hun verzoek om de gegevens van de verblijfplaats van de ganzen openbaar te maken.

"Rechtbank veegt de vloer aan met burgemeester en wethouders van Purmerend"

De rechtbank oordeelt dat het besluit tot geheimhouding enkel berust op een veronderstelling. Zij kan daarnaast de gemeente Purmerend niet volgen in haar motivering om de stukken geheim te houden omdat de gemeente Purmerend haar motivering niet heeft kunnen onderbouwen. De rechtbank vernietigt het besluit van de gemeente Purmerend en veroordeelt haar in alle proceskosten.

"De openbaarheid en transparantie van de werkwijze van de overheid is een belangrijke steunpilaar voor onze democratische rechtsstaat," vindt Aslander. "Geheimhouding van stukken zonder rechtsgrond is een ernstige aantasting van onze kostbare democratie. Geheimhouding en achterkamertjes is niets meer dan een teken van zwakte en is enkel nodig als er iets te verbergen is." Zo krijgen de bewoners van de Botterstraat alsnog gelijk. Op korte termijn zullen zij de gemeente verzoeken de gegevens over de ganzen te verstrekken.

ZIganzenkrieger2.jpgE OOK:

Welzijn artikelen