HomeNieuwsMilieuGemeente Purmerend bestrijdt iepziekte

Gemeente Purmerend bestrijdt iepziekte

iepziekte.jpg
De komende tijd verwijdert de Gemeente Purmerend op verschillende plekken bomen met de iepziekte. De gemeente haalt de zieke iepen in tuinen van bewoners ook weg. Een gecertificeerd bedrijf voert het hout van de zieke bomen af. Daarna wordt het verwerkt, zodat de iepziekte zich niet meer kan verspreiden vanuit het dode hout. Ziek iepenhout mag niet opgeslagen worden voor hout voor de openhaard.  

De iepziekte is een schimmelinfectie die de iepenspintkever verspreidt onder de iepen. De aangetaste bomen worden verwijderd om verspreiding van de besmettelijke ziekte zoveel mogelijk tegen te gaan. Bomen die door de iepziekte zijn aangetast zijn te herkennen aan het in de zomer verdorren en afvallen van bladeren in de bovenste takken en aan verkleuringen van het hout. De iepziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte. Aangetaste bomen gaan bijna altijd dood. De infectie heeft plaats op twee manieren: door de iepenspintkever en via wortelcontact tussen de iepen. De kevertjes hebben door het warme voorjaar goed kunnen gedijen, waardoor tientallen bomen zijn besmet.

Een zieke iep kan gemeld worden bij het Klantcontactcentrum van de gemeente Purmerend, telefoonnummer 0299 – 452 452. De medewerkers geven de melding door zodat de boom zo snel mogelijk wordt verwijderd. Voor het kappen van zieke iepen is geen kapvergunning nodig. Door de aangetaste iepen te kappen wordt voorkomen dat de ziekte zich verspreidt.

Bron: persbericht gemeente Purmerend

Milieu artikelen