HomeNieuwsMilieuGemeente-energie uit afval en GFT voor consumenten

Gemeente-energie uit afval en GFT voor consumenten


Onder de naam KringloopEnergie gaat afval-, energie- en grondstoffenbedrijf HVC uit Alkmaar stroom verkopen aan burgers. ‘Een logische stap’, aldus het bedrijf dat eigendom is van gemeenten en waterschappen.

Kringloopenergie
Afvalbedrijf HVC, eigendom van 46 gemeenten (waaronder Purmerend, red.) en zes waterschappen, gaat komend voorjaar energie leveren aan consumenten. Dat maakte HVC onlangs bekend. KringloopEnergie heet het product. 

HVC maakt net als andere afvalverwerkers al een aantal jaren energie door de verbranding van huishoudelijk afval, slib en afvalhout en de productie van groengas uit de vergisting van groente, fruit en tuinafval (gft). Die energie is tot nog toe alleen beschikbaar voor deelnemende gemeenten en waterschappen, meest in Noord-Holland en Zuid-Holland.

Windparken
Ook participeert HVC in grootschalige windparken op zee. Veel van de aandeelhoudende gemeenten realiseren hiermee hun doelstellingen op gebied van duurzame energie, vooral de krap bemeten gemeenten met weinig ruimte voor windmolens. Ook de warmte van de afvalcentrales vindt steeds meer zijn weg naar warmtenetten.
 
Bewuster
Vanaf 2016 kunnen nu ook individuele consumenten in heel Nederland stroom kopen bij HVC. ‘Duurzame energie kan het beste decentraal worden opgewerkt. Inwoners worden zich daardoor bewuster van het energievraagstuk’, zegt Wim van Lieshout, directeur van HVC. Het bedrijf maakt het initiatief om elektriciteit aan burgers te verkopen bekend nu eerder deze week bleek dat HVC in de top vijf stond van de meest duurzame energieproducenten in Nederland, nog vóór erkende groene bedrijven als Greenchoice en Eneco. De ranglijst van de 37 energieleveranciers in Nederland werd samengesteld door de Consumentenbond, HIVOS, Greenpeace, Natuur en Milieu, Wereld Natuurfonds en WISE.
 
Veel punten 
Het nieuws was ook dat het aandeel van ‘vieze’ kolenstroom toeneemt, reden waarom bijvoorbeeld Essent met nieuwe ingebruikgenomen kolencentrales als stoutste jongetje van de klas uit de bus kwam. Maar is het verbranden van huisvuil dan wel schoon? ‘Voor de verbranding van afval scoor je bij ons niet veel punten’, licht Olof van der Gaag van Natuur en Milieu toe. ‘Daar staat tegenover dat HVC veel investeert in windmolens. Ze verstoken ook biomassa, zoals afvalhout, en die laten ze certificeren. Dat draagt eveneens bij aan de hoge score’, verklaart Van der Gaag.

Logische vervolgstap
HVC is niet bang voor een echec op dit nieuwe pad van stroomleverantie aan huishoudens. ‘Wij leveren al tien jaar met succes elektriciteit aan gemeenten en waterschappen en voorzien ook al tienduizend huishoudens van warmte’, zegt Van Lieshout. Het leveren van stroom ziet hij als een logische vervolgstap in de richting van een circulaire economie. ‘En dat alles uit restafval dat niet meer te recyclen is.

 

Milieu artikelen