HomeNieuwsWelzijnGeen wilde dieren meer in het circus

Geen wilde dieren meer in het circus

circusdieren
Het welzijn, de gezondheid en het natuurlijk gedrag van wilde zoogdieren in een circus worden aangetast en daarom komt er een verbod op het gebruik van deze dieren. Met dit voorstel van staatssecretaris Dijksma is de ministerraad akkoord gegaan. Het streven is dit verbod in 2015 in te laten gaan.

Dierenwelzijn
Het vele gereis, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen van wilde dieren tasten het welzijn aan. Dijksma: ‘Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie.’ 

Aantal
In 2012 hebben circa 22 circussen opgetreden in Nederland met in totaal 190 dieren. Ongeveer zestien daarvan hebben acts met wilde dieren. In die circussen werden in totaal vijftien wilde diersoorten geteld met in totaal 119 dieren, waaronder de zoogdieren die straks verboden worden (onder andere olifanten, tijgers, leeuwen, giraffes, zebra’s,  zeeleeuwen, neusberen, apen, nijlpaarden en exotische runderen).

Eerder initiatief Stadspartij in Purmerend
De Stadspartij vond samen met AOV, SP  en GroenLinks begin 2013 al dat circussen met wilde dieren niet langer kunnen in Purmerend. Vaak worden de dieren onder erbarmelijke omstandigheden gehouden in veel te kleine verblijven. Daarom dienden de Stadspartij en enkele andere partijen een motie in om de gemeente Purmerend alleen circussen uit te laten nodigen die niet met wilde dieren werken.

De partijen VVD, Leefbaar Purmerend, Trots en PvdA (met uitzondering van 1 PvdA-raadslid dat voor de motie stemde), wilden toen liever wachten tot er vanuit het Rijk maatregelen zouden worden genomen om circussen met wilde dieren te verbieden. Gelukkig is dat nu een feit.

ZIE OOK:

 

 

Welzijn artikelen