HomeNieuwsVerkeer en VervoerGeen Tariefverhogingen in 2024 voor het openbaar vervoer dankzij extra steun vanuit...

Geen Tariefverhogingen in 2024 voor het openbaar vervoer dankzij extra steun vanuit het Rijk

Foto Stadspartij-BPP


De openbaar vervoer tarieven stijgen in 2024 niet. Eerder wees alles erop dat de vervoerders hun tarieven met 11,72% moesten verhogen vanwege stijgende kosten voor personeel, materieel en brandstof. Die kosten zijn er nog steeds, maar de Vervoerregio Amsterdam compenseert de vervoerders hiervoor, dankzij extra financiële steun vanuit het Rijk. Hierdoor blijft de reiziger volgend jaar hetzelfde voor zijn reis betalen als in 2023.

Ook in de jaren na 2024 wordt de prijsstijging van 11,72% niet doorgevoerd. Hiervoor stelt de centrale overheid financiële middelen beschikbaar. Tarieven kunnen dan wel meestijgen met de inflatie.

Melanie van der Horst, voorzitter van de Vervoerregio: “Het is fijn dat het gelukt is de kamer te overtuigen structureel €300 miljoen extra beschikbaar te stellen, ondanks onze zorgen over de mogelijke korting voor de studenten-ov kaarten van €200 miljoen. Met het beschikbare geld kiezen we ervoor om de gestegen kosten niet bij de reizigers neer te leggen, maar kunnen we de vervoerders compenseren. Zo wordt het kaartje voor de reiziger niet duurder en hopen we het openbaar voor iedereen toegankelijk te kunnen houden.”

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio stelt jaarlijks de tarieven vast. Dat doet zij op basis van voorstellen die door de vervoerders zijn ingediend. GVB, Connexxion en EBS hebben voor de concessies Amsterdam, Amstelland-Meerlanden en Zaanstreek-Waterland op verzoek van de Vervoerregio voorstellen ingediend met als uitgangspunt 0% tariefstijging ten opzichte van 2023.

Verkeer en Vervoer artikelen