HomeNieuwsWelzijnGeen subsidie meer voor museum Waterland

Geen subsidie meer voor museum Waterland

museum waterland.jpg
Een meerderheid van de raad stemde bij de behandeling van de kadernota in met een voorstel van de VVD om de geldkraan voor het museum voor moderne kunst aan het Waagplein dicht te draaien. De VVD vindt dat Purmerend moet kiezen voor een onderscheidend museum aanbod met een eigen gezicht. Dit betekent dat de raad kiest voor een versterking van het Purmerends Museum en dit betekent ook dat afscheid wordt genomen van het museum Waterland.

 

Een schok ging door moderne kunst minnend Purmerend e.o. Directeur Piet Knook liet in Dagblad Waterland weten verbijsterd te zijn. "De raadsleden realiseren zich niet dat er mensen zijn in Purmerend die zich voor moderne kunst interesseren. Bovendien komt 35 procent van de exposanten uit stad en regio. Voor de kunstenaars is het museum erg van belang. En de gemeenteraad gaat voorbij aan de educatieve waarde. Ik kan deze beslissing niet rijmen met ‘groei naar bloei’, dit is te gek voor woorden. Ze ruilen kunst in voor arrensleeën", aldus Piet Knook. Ook de Purmerendse kunstenaars lieten in Dagblad Waterland weten het onbegrijpelijk te vinden dat de gemeente de subsidie aan Museum Waterland stopzet. Voor de kunstenaars is het museum een ontmoetingsplek. ,,Als het museum zou wegvallen, zou dat een ramp zijn. Er is verder weinig in Purmerend wat kunstenaars bindt. Hier moet wat aan gebeuren, want dit is te gek voor woorden”, aldus Hinderik de Groot.

De Stadspartij ondersteunde het voorstel van de VVD. Het museum Waterland etaleert zich voornamelijk als kunstgalerie en kunstuitleen en daar zijn in Purmerend via particulier initiatief meer mogelijkheden voor. Indien museum Waterland daadwerkelijk de deuren op de Kaasmarkt sluit, dan ontstaat er voor het Purmerends Museum een zeer interessante optie.

De raad besloot op voorstel van het college om het Purmerends Museum structureel 150.000 euro te geven voor versterking van de organisatie. Fractievoorzitter Ernst Ankersmit van de Stadspartij liet hierop al weten dat dit perspectieven biedt voor de toekomst. Gewerkt zou nu moeten worden aan een beter concept van de presentaties door het museum. Als het aan de Stadspartij zou liggen groeit het Purmerends Museum uit tot ‘het Waterlands Streekmuseum’. Met een dynamische vaste collectie, die het verhaal van Waterland vertelt, op de kaasmarkt. En op loopafstand door het historische centrum in een ander pand, zoals bijvoorbeeld het voormalige ‘hervormde’ Weeshuis, zou een periodiek wisselende tijdelijke tentoonstelling op basis van een Waterlands thema kunnen worden gehouden.

 

Welzijn artikelen