HomeNieuwsMilieuFabriek zet plastic om in brandstof - wereldprimeur voor Amsterdamse haven

Fabriek zet plastic om in brandstof – wereldprimeur voor Amsterdamse haven

PlastikcontainersHA
Bin2Barrel en Port of Amsterdam zijn begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek in de Amsterdamse haven. De fabriek gaat niet-recyclebaar plastic omzetten in brandstof voor de transportsector. Met deze innovatieve technologie heeft de haven een wereldprimeur.
Het is het eerste project van Bin2Barrel, een Nederlandse onderneming die zich toelegt op het ontwikkelen van ‘Plastic to Fuel’ projecten. Op deze manier krijgen kunststoffen die niet op een andere manier herbruikbaar zijn een nuttige toepassing, terwijl tegelijkertijd een duurzamer alternatief wordt geboden voor reguliere transportbrandstoffen.
Chemische recycling
Op jaarbasis bespaart de fabriek 57.000 ton CO₂-uitstoot. Het einddoel is toepassing van de geproduceerde stoffen in de productie van nieuwe kunststoffen, oftewel ‘chemische recycling’. Hiermee strookt de doelstelling van Bin2Barrel volledig met de doelstellingen van de overheid, die chemische recycling onlangs heeft toegevoegd aan het nieuwe LAP (Landelijk Afvalbeheerplan). De fabriek, waarmee een investering van € 28 miljoen is gemoeid, zal naar verwachting vanaf eind dit jaar in werking zijn. Per jaar zal ruim 30 miljoen liter brandstof worden geproduceerd uit 35.000 ton niet-recyclebaar plastic. Hoewel de brandstof in potentie ook geschikt is voor andere sectoren, richt Bin2Barrel zich in eerste instantie op verkoop aan de scheepvaart.
Circulaire economie
Als partner in het project is Port of Amsterdam erg blij dat de eerste palen voor de eerste Bin2Barrel fabriek inmiddels geslagen zijn aan de Petroleumweg in het havengebied. Roon van Maanen, Hoofd Circulaire & Hernieuwbare Industrie bij Port of Amsterdam: “Het gebruik van plastic en het gebrek aan goede verwerking van plasticafval veroorzaken wereldwijd veel vervuiling. Bin2Barrel introduceert innovatieve en hoognodige technologie waarmee een momenteel niet-recyclebare afvalstroom nuttig kan worden ingezet. Door een nieuw product te maken uit een problematisch restproduct, past Bin2Barrel uitstekend binnen de doelstellingen van het Amsterdamse havenbedrijf om de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie te faciliteren.” 

foto: Stadspartij

Milieu artikelen