HomeNieuwsVerkeer en VervoerExperiment met "gratis" openbaar vervoer ook in Purmerend

Experiment met “gratis” openbaar vervoer ook in Purmerend

arriva bussen.jpg
De gemeente is bij wijze van proef gestart met gratis openbaar vervoer in de stad. Dit betekent dat een busritje op een koopavond, zaterdag en koopzondag dit hele jaar gratis is. De term ‘gratis openbaar vervoer’ is natuurlijk onjuist. Het vervoer wordt betaald door de gemeente die het weer uit de gelden haalt die bij de burgers is opgehaald in de vorm van belasting. Maar dat mag de pret niet drukken.
  

De gratis reistijden zijn:

  • koopavonden van 17.30 uur tot 21.30 uur
  • zaterdagen van 08.30 uur tot 17.30 uur
  • koopzondagen van 11.30 uur tot 17.30 uur

De regeling geldt voor alle bussen van Arriva. Enige voorwaarde is dat u moet in- én uitstappen binnen de stad. Met het experiment wil de gemeente het gebruik van openbaar vervoer voor reizen binnen de stad bevorderen. Bovendien moet het een positieve bijdrage leveren aan de bereikbaarheid van het centrum. Het experiment duurt in ieder geval tot 31 december 2008. Arriva en de Gemeente Purmerend zullen reizigers wijzen op de mogelijkheden. De data van de koopzondagen in 2008 vindt u op http://www.purmerend.nl/.

Meer experimenten met ‘gratis openbaar vervoer’ in aantocht
Een dergelijk experiment is al eens eerder geprobeerd en toen na een aanvankelijke goede start toch ingezakt. De ervaringen van de afgelopen maanden laten een goede tot volle bezetting van de bussen zien. Het lijken vooral voetgangers en fietsers te zijn die de weg naar de gratis bus hebben gevonden. Gelet op het weer in dit jaargetijde zeer begrijpelijk. Automobilisten laten zich niet zo gemakkelijk uit hun voertuig lokken of ook de voetgangers en fietsers de bus blijven gebruiken bij beter weer zal binnenkort gaan blijken.

fileplaatje De Stadspartij heeft er bij de besluitneming over het gratis openbaar vervoer op aangedrongen om een experiment te doen met ‘gratis openbaar vervoer’ van en naar Amsterdam. Geen luchtfietserij want experimenten elders laten zien dat er veel meer mogelijk is op dit gebied dan de doorsnee Nederlander weet. Op negen plaatsen loopt een proef met gratis of goedkoop openbaar vervoer voor forenzen. Het zijn de regio Utrecht, Schiphol, en de gemeenten Amersfoort, Eindhoven, Enschede, Maastricht, Nijmegen, Waterland en Zwolle. Door het gratis of goedkope vervoer moeten daar de files afnemen. Werknemers op Schiphol krijgen bijvoorbeeld tijdens de proef een OV-kaart in plaats van hun maandelijkse reiskostenvergoeding. 

Rond Utrecht krijgen cliënten van de zes ziekenhuizen in de regio “probeerkaartjes” om met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis te komen. De experimenten kosten tien miljoen euro. De helft wordt betaald door Verkeer en Waterstaat, de rest door de werkgevers en betrokken provincies. De looptijd varieert per pilot. In 2008 worden de experimenten geëvalueerd op de effecten op de doorstroming. Als de proeven slagen, wil staatssecretaris Tineke Huizinga van verkeer op zo veel mogelijk fileknelpunten openbaar vervoer voor forenzen aanbieden. 

Verkeer en Vervoer artikelen