HomeNieuwsMilieuEuropa wil gebruik bestrijdingsmiddelen halveren

Europa wil gebruik bestrijdingsmiddelen halveren

 


Hoopgevend nieuws voor de natuur en onze gezondheid. De Europese Commissie stelt paal en perk aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In heel Europa moet het gebruik van bestrijdingsmiddelen uiterlijk in 2030 met de helft gehalveerd zijn, zo stelt de commissie. Dit moet ervoor zorgen dat natuurgebieden zich kunnen herstellen en de aanhoudende insectensterfte tot stilstand komt. Ook moet het de waterkwaliteit van sloten, rivieren, plassen en meren terug naar een acceptabel niveau krijgen.

Natuur & Milieu werkt al jarenlang aan het terugdringen van bestrijdingsmiddelen en is blij dat het voorstel er nu ligt. ‘Nederland heeft jarenlang verzaakt om Europese wetgeving door te vertalen naar nationaal beleid. Hierdoor worden er in ons land veel te veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. En is het bijvoorbeeld toegestaan bestrijdingsmiddelen te gebruiken op landbouwpercelen midden in kwetsbare natuurgebieden of vlak naast scholen, speeltuinen of waterwingebieden’, aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s van Natuur & Milieu. Nederland is één van Europa’s grootgebruikers als het gaat om bestrijdingsmiddelen, met alle gevolgen van dien.

‘Met dit wetsvoorstel kan onze overheid niet anders dan beleid te gaan maken waarmee we het gebruik terugdringen. Niet langer wachten, want boeren hebben tijd nodig om over te kunnen schakelen naar meer natuurvriendelijke middelen en meer weerbare gewassen’, aldus van Tilburg. Dat past ook bij de natuurvriendelijke landbouw die Nederland zo nodig heeft en die de enige uitweg is uit de verlammende stikstofcrisis. Oplossingen die Natuur & Milieu daarbij voor ogen heeft zijn:

  • Duurder maken van de meest toxische middelen

  • Goedkoper maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen

  • Verbod van gebruik in en nabij natura 2000 gebieden, drinkwatergebieden en nabij oppervlaktewater

  • Meer onderzoek naar moeilijk meetbare stoffen

  • Meer onderzoek naar de effecten van bestrijdingsmiddelen op natuur en gezondheid.

Daarbij is het van groot belang dat de overheid de afname van middelen goed monitort. Niet alleen het gebruik van middelen, maar ook de toxiciteit en de combinatie van middelen, benadrukt de milieuorganisatie.

Lees hier meer over bestrijdingsmiddelen, onze visie en onze aanpak op dit onderwerp (Natuur en Milieu red.).

 

Milieu artikelen