HomeNieuwsColumnEINDEJAARSBESPIEGELINGEN

EINDEJAARSBESPIEGELINGEN

2008 een worst jaar ?

Image

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen periode was natuurlijk dat de HEMA op stations winkels gaat openen. De warme HEMA worsten zullen het vruchtloze wachten op de vaak vertraagde treinen gaan verzachten. De worst veroordeling van de bekende culinair journalist Johannes van Dam, die HEMA worst zo�n beetje het ergste vindt dat er te eten is, mag de ‘vette, zoute, kleffe, ongezonde, smaakvernielende’  worstpret niet drukken.

Voor Purmerend geldt die pret natuurlijk niet. In dezelfde week dat station Weidevenne met veel Swieberetje achtige taferelen door de burgemeester en een uit de mottenballen gehaalde conducteur werd geopend, is bekend gemaakt dat het stationsloket Beatrixplein gaat sluiten.

Er is dus binnenkort geen enkel loket meer op de stations geopend. De individualisering van de maatschappij treft ook Purmerend. In plaats van een persoon in levende lijve te ontmoeten, moet u het vanaf februari doen met een automaat. De NS wil efficiency in plaats van een persoonlijke benadering. Als oudere jongere ben ik in mijn tweede levensfase opgegroeid met computers en automatisering. Maar de echte ouderen van nu, krijgen het er steeds moeilijker mee. ‘Raast de techniek ons niet als een sneltrein voorbij, terwijl de mensheid bezig is van zichzelf te gaan vervreemden?’Is een bekende regel uit een visionair geschrift.

Maar er is enige hoop. De oude lege wachtruimtes mogen zich verheugen op de belangstelling van kleine ondernemers. Voorzichtig worden er al plannen voor een koffiehuisachtige constructie in die ruimtes bedacht, verneem ik uit betrouwbare bron. Als dit eenmaal een feit is dan zal de gang naar erwtensoep, snacks, kranten en natuurlijk ook weer kaartjesverkoop een logisch vervolg zijn. Zo pal voor kerst zit ik boordevol positieve gedachten en verwachtingen.

December is de maand van het grote geld uitgeven. Nu eens niet alleen op huishoudelijk niveau, maar mondiaal. Het zal u misschien ontgaan maar er is een wereldwijde kredietcrisis gaande. De vuurhaard ligt in de Verenigd Staten. Door het instorten van de hypotheekmarkt is er bij enige toonaangevende commerciële banken een grote geldschaarste ontstaan. Opeens bleek ook hoeveel Europese banken deelnemen bij die banken en dus medeslachtoffer worden van die windhandel. De banken onderling durven elkaar ondertussen al maanden geen geld uit te lenen, uit angst dat ze dat geld niet terugkrijgen

Miljarden dollars (opmerkelijk geen euro’s) worden er nu door de centrale banken van Europa, Verenigde Staten, Canada en Zwitserland in de commerciële bankenmarkt gepompt. Allemaal om het rollen van het geld op gang te houden. Het effect wat u zult merken als dit niet lukt is een terugval in economische groei, dus ook in uw portemonnee.

Image

Onze eigen bankpresident Nout Wellink (foto) probeert de moed er in te houden. Niet de kredietcrisis zal in Nederland de economische groei vertragen, het gebrek aan personeel zal daarvoor gaan zorgen stelt hij. Dat is hoe anders en goed bedoelt ook, geen positief bericht van Wellink zo pal voor kerst.

Hoe dan ook komt er dus een economische terugval aan. De kredietcrisis zal in 2008 merkbaar toeslaan. Let op mijn voorspelling. Stop uw geld maar vast diep weg in een oude sok.

Plotseling kwam de zwijgende meerderheid in opstand. Het gebeurde in de Gors Zuid, de grassenbuurt om precies te zijn. Een wijk die in de 80-er jaren van de vorige eeuw als verlichte nieuwbouwwijk het licht zag. We met de verdere verpurmerending van nieuwbouw wijken in Nederland was toen de leuze, ook in Purmerend zelf.

Image

Nu na al die jaren moeten de straten worden gerenoveerd. Gestart werd met nieuwe stenen omdat de oude te krakkemikkig waren om terug te leggen. Maar hoe verder de herbestrating vorderde des te nijpender werden de gemeentelijk centjes voor nieuwe stenen. Toe herinnerde een ambtenaar zich ineens dat je oude stenen ook kan trommelen om ze een beter aanzien te geven. Wat bleek toen ze gingen trommelen?  De stenen gingen er nog ouder uitzien! Dat klopt ook want trommelen is van oudsher de methode om nieuwe stenen er ouder uit te laten zien, dit om ze in oude historische bestrating te kunnen inpassen. Alsof het ‘de nieuwe kleren van de keizer waren’ zo was iedereen ten stadhuize in de mooie trommel praatjes gestonken. De buurt niet. Die accepteerde geen aftandse tweedehands stenen; voerde actie en kreeg het voor elkaar dat de gemeenteraad ingreep. Het karwei wordt nu met nieuwe stenen afgemaakt.

Zo kwam er toch weer net voor kerst- een positief slot aan dit spannende verhaal.

MEANDER

Column artikelen