HomeNieuwsMilieuEerste Kamer stopt nieuwe subsidies voor bijstook biomassa in kolencentrales

Eerste Kamer stopt nieuwe subsidies voor bijstook biomassa in kolencentrales

bomen2
De Eerste Kamer heeft 12 november 2019 in grote meerderheid een voorstel van de Partij voor de Dieren gesteund die de regering opdraagt om voorlopig geen nieuwe subsidies af te geven voor het bijstoken van hout in kolencentrales.

Schijnwerkelijkheid

De motie Koffeman die werd is aangenomen is een belangrijke stap in een strijd die de Partij voor de Dieren al voert sinds haar intrede in het parlement. Een strijd tegen de schijnwerkelijkheid dat het verbranden van biomassa duurzaam zou zijn. Waar eerdere moties in de Tweede Kamer nog door vrijwel het hele parlement verworpen werden is er nu een duidelijke meerderheid die zich uitspreekt tegen het subsidiëren van houtstook in kolencentrales. “Een Eerste Kamer, die ook in meerderheid aangeeft niet langer akkoord te gaan met het sprookje dat bijstook van biomassa goed zou zijn voor het klimaat, dat is een grote doorbraak in denken te noemen”, aldus PvdD-senator Niko Koffeman.

Natuurschade

Omdat politici in het verleden afgesproken hebben dat biomassa duurzaam zou zijn, wordt er in Nederland en ver daarbuiten op grote schaal, en gesubsidieerd met belastinggeld, bos gekapt om te verbranden in kolen- en biomassacentrales. Niet alleen in Nederland loopt het areaal bos snel terug, ook in het buitenland richten we door middel van deze subsidies grote natuurschade aan.

Houtstook vervuilender dan steenkool

Daarnaast werkt het verbranden van hout juist averechts in de aanpak van de klimaatcrisis en de stikstofcrisis zo onderstreepten wetenschappers recent nog. De stikstof- en CO2-uitstoot van houtstook is zo’n 20% hoger dan die van vervuilende kolen.

Een motie van de Partij voor de Dieren om de wildgroei van biomassacentrales per direct te beperken is gisterenavond (19/11) met groete meerderheid in de tweede kamer aangenomen. 
Reactie minister Wiebes
Minister Wiebes  in een uitgebreide reactie toe dat het stoken van biomassa, met hout in het bijzonder, in de kern en milieuonvriendelijke oplossing is. Hij vewacht dan ook de komende jaren een substantiele afname van op dergelijke brandstof werkende energie opwekkende centrales. Hij schrijft echter:” Tegelijkertijd kunnen we het ons niet permitteren het gebruik van duurzame biomassa in de ban te doen: daarmee komt het realiseren van onze doelen in gevaar.”

Foto Stadspartij

Milieu artikelen