HomeNieuwsVerkeer en VervoerEBS krijgt boete voor slechte service aan rolstoel gebruikers

EBS krijgt boete voor slechte service aan rolstoel gebruikers

EBSBUSP
Helana Aslander (Stadspartij) stelde naar aanleiding van een concrete situatie vragen over de slechte toegankelijkheid van bussen voor mindervalide passagiers. De elektrische planken die het mogelijk moeten maken dat rolstoelers de bussen in kunnen bleken in veel gevallen niet te werken. Daardoor kunnen reizigers in een rolstoel niet zelfstandig gebruik maken van de bussen.
Portefeuillehouder Dijksma heeft in antwoord op de vragen van Helana Aslander laten weten dat als reizigers met mobiliteitsbeperking niet meegenomen kunnen worden als gevolg van een niet correct functionerende rolstoelplank of een chauffeur die niet voldoende behulpzaam is, er sprake is van overtreding van de algemene voorwaarden en van de bepalingen in het Concessiebesluit.
Bij een extra meting uitgevoerd waarbij 73 bussen van EBS zijn onderzocht bleek dat 38% van de bussen met een elektrische rolstoelplank onvoldoende te werken. Rolstoelplanken die wel uitklappen maar niet voldoende vergrendelen zijn hierin ook opgenomen.
Bussen die niet voldoen aan de eisen van het Concessiebesluit worden dan ook beboet, zo laat de portefeuillehouder weten.
Als oplossing heeft EBS aangegeven alle elektrische planken te vervangen door handmatig bediende planken voor eind oktober 2019. Hierdoor kan EBS vanaf november 2019 de toegankelijkheid van de bussen weer garanderen voor reizigers met een mobiliteitsbeperking.
Nieuwe concessie vanaf 2022
Op dit moment is de procedure gestart om te komen tot een nieuwe aanbesteding voor het busvervoer in de concessie Zaanstreek-Waterland 2022. In de voorwaarden stads- en streekvervoer is opgenomen dat een scootmobiel of andere elektrische aangedreven voertuigen niet in de bus mag worden meegenomen. Het is wel toegestaan om een elektrische rolstoel mee te nemen in de bus. Een scootmobiel of andere elektrische aangedreven voertuigen mag niet in de bus worden meegenomen.

foto Stadspartij

Verkeer en Vervoer artikelen