HomeNieuwsWelzijnDe mummie van Purmerend

De mummie van Purmerend

oudebegraafplaats
Bijna wekelijks worden er aan de raads- en commissieleden presentaties gehouden over achtergronden van beleidszaken. Deze presentaties worden meestal gehouden om over onderwerpen waarover een beslissing moet worden genomen te verduidelijken en om er achtergrond informatie over te verstrekken.
Vaak wordt na zo’n gegeven presentatie de situatie voor de raadsleden inzichtelijker waarover een besluit moet worden genomen. Er zijn ook wel eens presentaties waarbij besluitvorming niet aan de orde is. Zo’n presentatie was er op dinsdagavond 10 juni in de raadszaal van Purmerend.

De heren Jan Kramer en Alex Vallentgoed verrasten de raads- en commissieleden met een presentatie over het oude kerkhof aan de Nieuwstraat. Alex Vallentgoed nam de aanwezigen mee in een geanimeerde lezing over de geschiedenis van het oude kerkhof.
Op de 350 jaar oude begraafplaats, officieel geheten de Oude Algemene Begraafplaats van Purmerend, liggen veel oud Purmerenders begraven. Het is een begraafplaats met een rijke geschiedenis.
De stichtingsdatum van de toenmaals nog dodenakker geheten begraafplaats, is 24 augustus 1664. De begraafplaats is gelegen aan het einde van de Nieuwstraat, vroeger heette dat het Oude Oosterblock.

Als je de begraafplaats betreed kom je in een oase van rust. Rondlopend op de begraafplaats zal voor de geboren en getogen Purmerenders een herkenningstocht zijn. Op de begraafplaats hebben talrijke oud Purmerenders hun laatste rustplaats gekregen.
Stichting Behoud en Herstel Oude Begraafplaats Purmerend organiseert regelmatig rondleidingen voor kleine groepen belangstellenden. Deze rondleidingen worden gegeven van het voorjaar tot het najaar en hieraan zijn geen kosten verbonden. Tijdens deze, circa 1 uur durende rondleiding, wordt er stilgestaan bij de bekende en minder bekende Purmerenders die hier hun laatste rustplaat hebben gekregen.
Het is zeker aan te bevelen om een keer deze rondleiding mee te maken. De gedreven vrijwilligers van de stichting vertellen een boeiend verhaal en geven het idee alsof de overledenen weer even tot leven zijn gekomen.

Eén verhaal wil ik u niet onthouden. Huig Blokker kwam door elektrocutie om het leven en werd op de Oude Algemene Begraafplaats Purmerend ter aarde besteld. Door omstandigheden moest 18 jaar later het graf worden verplaatst. Tot ieders verbazing was het stoffelijk overschot nog volledig intact. Zo is het verhaal ontstaan van de eerste en waarschijnlijk enige mummie van Purmerend.

Er is een hele historie verbonden aan de geschiedenis van dit historische kerkhof aan de Nieuwstraat. Om hiervan een goed beeld te krijgen kan ik alleen maar adviseren neem eens deel aan een rondleiding. Voor deelname kunt u zich opgeven via info@oudebegraafplaatspurmernd.nl U zult ervaren dat deze rondleiding een onvergetelijke ervaring is.
Nog een tip, pp 26 september opent er in het Purmerends Museum een tentoonstelling oover 350 jaar Oude begraafplaats.

Welzijn artikelen