HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningCorporaties hebben te weinig woningen voor ouderen

Corporaties hebben te weinig woningen voor ouderen

ouderenwonng
Huurders die op hun oude dag zelfstandig blijven wonen en zorg nodig hebben, moeten in de toekomst eerder verhuizen naar een huis dat daar geschikt voor is. Maar er zijn straks onvoldoende geschikte woningen voor al die ouderen. Dat zegt een grote meerderheid van 163 woningcorporaties zaterdag in een enquête van de NOS.

Gemeenten hebben minder geld

Driekwart van de ondervraagde corporaties zegt dat ouderen de komende jaren niet zomaar in hun woning kunnen blijven als het huis aanpassingen nodig heeft. Meer dan de helft denkt dat de gemeenten daar minder geld voor hebben en daarom bijvoorbeeld minder snel trapliften plaatsen. Dat geldt helemaal als er elders al woningen staan die wel geschikt zijn. Oudere huurders moeten dan eerder verhuizen naar die aangepaste woningen.

Novelle Blok belemmert corporaties

De onlangs uitgebrachte novelle van woonminister Stef Blok over de woningmarkt belemmert de mogelijkheden voor corporaties om te springen in het gat dat dreigt te ontstaan voor huisvesting van ouderen, stelde onlangs al het Aedes-Actiz kenniscentrum Wonen-Zorg. 

Deelnemen in sociale wijkteams

Uit de enquête van de NOS blijkt verder dat woningbouwcorporaties vinden dat ze een grote rol hebben als gemeenten straks meer zorgtaken krijgen, zo meldt de NOS. Meer dan de helft wil deelnemen in sociale wijkteams en ruim 80 procent vindt dat ze een belangrijke taak hebben in het signaleren van problemen achter de voordeur. De meeste corporaties willen ook meehelpen aan het bieden van bijvoorbeeld ontmoetingsruimtes of zorgposten.

 

ZIE OOK:

 

Ruimtelijke Ordening artikelen