HomeNieuwsVerkeer en VervoerCollege bereid tot proef flexdrempels

College bereid tot proef flexdrempels

 

Het college van B&W is bereid om in Purmerend een proef te doen met zogenoemde flex-drempels. Dat laat wethouder Krieger (verkeer) weten aan de Stadspartij. De Stadspartij wilde flexdremels toepassen bij de herstructurering van de Overlanderstraat in de Purmer-Noord, maar daar was niet genoeg geld voor.

Gewone verkeersdrempels zijn bedoeld om de verkeerssnelheid te verlagen. Het nadeel van drempels is dat ook lijnbussen en hulpdiensten als de brandweer en ambulances hier veel hinder van ondervinden. Flexdrempels zijn drempels die afhankelijk van de zwaarte van het voertuig werken. Zware voertuigen ondervinden niet of nauwelijks hinder van de drempel, terwijl lichte voertuigen die met een lage snelheid aan komen rijden geremd worden. De drempels overspannen een enkele rijstrook / een halve rijbaan.

Positieve ervaringen

In gemeenten als Schiedam en Nieuwegein wordt al met dergelijke flexdrempels gewerkt. De ervaringen zijn positief. Ook de gemeente Purmerend lijkt heil te zien in het gebruik van flexdrempels. “De flexdrempel past gedeeltelijk in het gemeentelijke beleid voor snelheidsremmende maatregelen in 50 km/uur wegen met lijnbusverkeer en kan daarmee gezien worden als zinvolle aanvulling op het ‘arsenaal’ aan verkeerskundige maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren,” zegt de gemeente. Als pilotproject kan gezocht worden naar een locatie om te experimenteren met dit type drempel (bijvoorbeeld de Neckerstraat).

ZIE OOK:

Verkeer en Vervoer artikelen