HomeNieuwsVerkeer en VervoerBushalte Amsterdam CS krijgt overkapping

Bushalte Amsterdam CS krijgt overkapping

CSoverkapping1

De bushalte aan de IJzijde van het Centraal Station in Amsterdam krijgt nog dit jaar een overkapping. Dat laat de gemeente Amsterdam op haar website weten. De Arriva-bussen die naar Purmerend rijden zullen tijdelijk vanaf een andere halte vertrekken.

Het bijzondere aan de glazen overkapping is dat het gemaakt is van buigbaar glas. Op 1 april 2011 start de bouw van de blikvanger van het vernieuwde Amsterdam Centraal Station: de overkapping van het busstation aan de IJzijde. “Om de nieuwe overkapping veilig en snel te kunnen plaatsen, is het noodzakelijk de haltes van de Arriva-bussen tijdelijk te verplaatsen,” zegt de gemeente Amsterdam. De dienstregeling verandert niet. Afhankelijk van het verdere vervoer (te voet, metro, trein), moeten busreizigers soms wel verder lopen. Er moet volgens de gemeente Amsterdam rekening worden gehouden met enkele minuten extra reistijd.

“Om snel en veilig op de juiste plek op Amsterdam CS te komen, is het belangrijk de aanwijzingen via de informatieborden en verkeersregelaars op te volgen,” geeft de gemeente Amsterdam aan.

1 april tot 1 mei: Haltes Arrivabussen naar centrumzijde.

In april wordt de oostkant van de kap geplaatst. Vanwege de veiligheid kan er niet aan de overkapping gewerkt worden als er bussen onderdoor rijden. De instaphaltes van de  Arrivabussen verhuizen daarom naar de Odebrug, de nieuwe brug tussen de Prins Hendrikkade en het Oosterdokseiland. De bestaande Arriva-halte op de Prins Hendrikkade is in april de eindhalte.

CSoverkapping92 mei tot 15 juli: Busstation IJzijde weer in gebruik

Het busstation is vanaf 2 mei weer in gebruik. Er wordt nu alleen aan de montage van de glazen overkapping gewerkt aan de oostzijde. Dit gebeurt tussen acht uur ’s avonds en half zes ’s ochtends. De Arriva-bussen rijden daarom ’s avonds na 20.00 uur via de westzijde het busstation in en uit. Voor deze langere route worden overigens geen extra OV-chip kosten berekend.

16 juli tot 4 september: Haltes Arriva-bussen verplaatst

In deze periode wordt het westelijk deel van de overkapping geplaatst, aan de kant van het Havengebouw. Dit deel is langer dan de oostelijke kap. Vanwege de veiligheid gaan de opstaphaltes van de Arriva-bussen daarom naar de andere (oostelijke) kant van het busstation, waar de overkapping al klaar is. Eindhalte is in deze periode weer de bestaande halte aan de Prins Hendrikkade.

5 september tot november: Busstation IJzijde weer in gebruik (maar niet in avond en nacht)

Begin september is de staalconstructie en een deel van de glazen kap klaar. Het busstation is weer helemaal in gebruik, als opstap- en als eindhalte. Er wordt in deze periode aan de montage van de glazen overkapping (westzijde) gewerkt tussen 20.00 uur ’s avonds en 05.30 uur in de ochtend. De opstaphalte is in de avond en nacht dan op het oostelijk deel van het busstation. Eindhalte is dan weer de Prins Hendrikkade.

De laatste werkzaamheden aan de westelijke kap gebeuren in het voorjaar van 2012, na een winterstop. Driekwart van de kap is dan gereed.  Als het weer meevalt, is in november 2011 ook de westelijke kap al helemaal klaar. Als de werkzaamheden doorlopen in 2012, leidt dit niet tot hinder voor het bus- en autoverkeer.

In de maanden april en tussen half juli en begin september is de De Ruijterkade ´s nachts regelmatig afgesloten voor autoverkeer, fietsers en voetgangers. Het verkeer wordt omgeleid via de voorkant van het Centraal Station. De veren blijven bereikbaar.

Reageer op dit artikel

Bron en illustraties: Gemeente Amsterdam

CSoverkapping2

 

CSoverkapping3

 

CSoverkapping4

 

CSoverkapping5

 

CSoverkapping6

 

CSoverkapping7

 

CSoverkapping8

 

Reageer op dit artikel

Verkeer en Vervoer artikelen