HomeNieuwsVerkeer en VervoerBus betalen met betaalpas, creditcard of smartphone

Bus betalen met betaalpas, creditcard of smartphone

Vanaf 29 november kan worden in en uitgecheckt met een betaalpas, creditcard of smartphone

Foto Stadspartij_BPP


Met ingang van 29 november is het mogelijk om in en uit te checken met een betaalpas, creditcard of smartphone waarmee je contactloos kunt betalen. Bij smartphones kan dit als de betaalpas in de wallet is toegevoegd. Dit is mogelijk in alle bussen, trams en metro’s van GVB, en daarnaast ook in de bussen van EBS in de regio Waterland.

Het in- en uitchecken met een betaalpas, creditcard of smartphone werkt
alleen tegen vol tarief. Op een later moment wordt het ook mogelijk om met een betaalpas, creditcard of smartphone (of, indien gewenst, met de OV-pas, de opvolger van de OV-chipkaart) te reizen op abonnement of met korting. De huidige OV-chipkaart blijft gewoon werken, tot minstens 1 januari 2024.

Hoe werkt het?

Het in- en uitchecken met een betaalpas, creditcard of smartphone werkt hetzelfde als het reizen met een OV-chipkaart: de reiziger checkt in door zijn pas tegen de kaartlezer aan te houden, en doet hetzelfde bij het uitchecken. Dit is automatisch mogelijk vanaf 29 november. Ook buitenlandse betaalpassen en creditcards waarmee contactloos kan worden betaald kunnen hiervoor worden gebruikt.

Hierbij is het van belang dat de reiziger zijn betaalpas of creditcard uit zijn
portemonnee of telefoonhoesje haalt en individueel tegen de kaartlezer houdt. Anders loopt de reiziger het risico dat er zowel van zijn OV-chipkaart als zijn betaalpas of creditcard wordt afgeschreven. Indien dit onverhoopt toch gebeurt, kan de reiziger een restitutie aanvragen bij de vervoerder.

Privacy

De bank heeft geen inzicht in de reisgegevens van de reizigers. De bank ziet alleen het totaal afgeschreven bedrag. Het systeem voldoet aan de privacywetgeving en aan de hoogste standaarden van veiligheid.
Reizigers die graag een niet-persoonsgebonden OV-chipkaart willen blijven gebruiken of anoniem willen reizen kunnen dat blijven doen met hun huidige OV-chipkaart. In een later stadium komt er een nieuwe variant van de OV-chipkaart, zowel in de vorm van een kaart als in de vorm van een app op de telefoon, waarbij de laatste variant altijd persoonsgebonden zal zijn.

Landelijke invoering

De nieuwe betaalvormen in het OV wordt stap voor stap per concessiegebied ingevoerd. Vanaf 2023 moet dit in het hele land mogelijk zijn in al het OV.
Antwoorden op eventuele vragen staan ook op www.ovpay.nl.

 

Verkeer en Vervoer artikelen