HomeNieuwsWelzijnBestuur en fractie van de Stadspartij wensen u een prettige Hemelvaartsdag

Bestuur en fractie van de Stadspartij wensen u een prettige Hemelvaartsdag

hemelvaart
Hemelvaart. Op donderdag de veertigste dag na
Pasen vieren christenen de hemelvaart (‘Ascensionis Domini’) van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest).

Het doven van de paaskaars
Op Hemelvaartsdag doofde men vroeger de paaskaars, nadat men het evangelie gelezen had. Tijdens Pinksteren stak men de kaars opnieuw aan bij de wijding van de doopvont. Het doven van de paaskaars met Hemelvaart was een middeleeuwse manier om aan te geven dat Christus naar zijn Vader was teruggekeerd.

Dauwtrappen
Op Hemelvaartsdag gaan nog steeds veel mensen er vroeg op uit om dauw te trappen. Ze maken dan een wandeling of gaan een eindje fietsen. Dit voert terug op een gebruik uit een ver verleden. Mensen stonden toen op Hemelvaartsdag om drie uur ’s nachts op, wandelden met hun blote voeten door het gras, dansten en zongen. Van dit ritueel zou een magische en genezende werking uitgaan. In sommige streken wordt de activiteit ook wel ‘hemelvaren’ genoemd. Dit zou volgens het volksgeloof magische krachten geven. Onder andere zou het ouderdom bestrijden en huidaandoeningen genezen. Zo zou het een prima middel tegen zomersproeten zijn.

Dubbel feest
Hemelvaart is ook het feest van de CA (Christelijke Arbeidersbeweging).Dan herdenkt men dat de pauselijke encycliek over sociale rechtvaardigheid werd bekendgemaakt. Dit gebeurde in 1891, de encycliek heet Rerum Novarum.

Het weer de komende dagen
Vanuit het zuiden breiden de opklaringen zich verder uit. Aan het begin van de middag is het bijna overal vrij zonnig. Later raakt het juist weer bewolkt in het zuiden en vanavond valt daar enige tijd regen. Het noorden houdt opklaringen. Het wordt vandaag 13 tot 18 graden. De wind waait zwak of matig, rond 3 Bft, uit noordoost tot oost. Komende nacht blijft het in het zuiden regenen. Morgen trekt de regen tamelijk snel weg en gaat overal de zon geregeld schijnen. Het wordt rond 16 graden. De dage er na zijn wisselvallig. Kortom: typisch Hollands weer, meldt Weerplaza.

Welzijn artikelen