HomeNieuwsMilieuBestrijding van zwerfafval

Bestrijding van zwerfafval

Zwerfinator
Op het eerste gezicht leek het alsof er op Zaterdag 18 maart was de Kaasmarkt een kunstwerk was neergelegd. Als je het van dichtbij ging bekijken werd duidelijk dat er een grote hoeveelheid afval was tentoongesteld in de vorm van een cirkel.
Zwerfinator
De Zwerfinator van Purmerend had dit object – een taart van zwerfafval- vervaardig. Deze taart wordt gemaakt van de 26.837 stuks zwerfafval die zijn opgeraapt bij een gedetailleerd onderzoek naar zwerfafval dat eind 2016 gedurende honderd dagen is uitgevoerd door Dirk Groot, ook bekend als de Zwerfinator.Deze erenaam verdiende Dirk de groot door het voortouw te nemen in de bestrijding van zwerfafval in Purmerend. Dirk Groot raapt al enkele jaren actief zwerfafval op in de openbare ruimte. Hij wil met de taart de inwoners van onze stad laten zien wat er aan zwerfafval in de openbare ruimte wordt aangetroffen.

Een groot deel van deze rommel komt uiteindelijk, als het niet wordt opgeruimd, in onze zeeën en oceanen terecht. Dit veroorzaakt de zogenaamde plastic soep. Vissen eten het en zo komt het in veel gevallen ook weer op ons bord terecht.

Zichtbaar schoner
Veel passanten waren onder de indruk van de hoeveelheid zwerfafval maar ook van de samenstelling van het tentoongestelde zwerfafval. Zo ook de aanwezigen van de Stadspartij: wethouder Mario Hegger en fractievoorzitter Bert Meulenberg, zij waren zichtbaar onder de indruk.
Deze indruk werd nog dieper toen Dirk vertelde dat Purmerend zichtbaar schoner is geworden vergeleken met een paar jaar geleden. Maar het kan altijd nog beter, dat toonde de tentoongestelde afvalhoop duidelijk aan.

Het overgrote deel van het afval bestond uit blikjes en flesjes, met name bierblikjes van de bekende merken. Ook de blikjes van de powerdrankjes waren ruimschoots vertegenwoordigd. Wat ook opviel was de grote hoeveelheid sterke drankflessen die midden in het kunstwerk een prominente plek innamen. Daaronder waren merken die met betrekking tot prijsklasse uit het duurdere segment kwamen.
Opschoondag
Zijn doel is het realiseren van een schoner milieu en leefomgeving. Daarnaast probeert hij zoveel mogelijk mensen te enthousiastmeren om zijn voorbeeld te volgen. Zijn inzit hierin heeft succes, er komen in veel wijken steeds meer mensen die zijn voorbeeld volgen.
Ook diverse leden van de Stadspartij zijn actief in het rapen van zwerfafval, hetgeen zaterdag 25 maart tijdens de landelijke manifestatie Opschoondag op zaterdag 25 maart ook weer bleek.
Wethouder Hegger van de Stadspartij was blij met de aandacht voor dit probleem en benadrukte dat de gemeente medewerking geeft aan mensen, individueel of in groepen, om dit probleem aan te pakken. De gemeente verstrekt bijvoorbeeld op aanvraag knijpers en hulpmiddelen om het zwerfafval in te zamelen.

Milieu artikelen