HomeNieuwsVerkeer en VervoerBert Meulenberg over afval ophalen in de binnenstad

Bert Meulenberg over afval ophalen in de binnenstad

BertMeulenberg2010-klein

De gemeenteraad heeft de afgelopen weken met bewoners en andere ‘gebruikers’ van de binnenstad zogenoemde stadsschouwen gehouden. Met diverse doelgroepen is door de binnenstad gewandeld, om te kijken wat er verbeterd kan worden aan de bereikbaarheid van de binnenstad. Raadslid Bert Meulenberg (foto) reed een dagje mee met de vuilophaaldienst in de binnenstad. Hieronder zijn verslag en enkele foto’s.

Over de bereikbaarheid binnenstad wordt breed nagedacht door gemeente, de inwoners van Purmerend en de bedrijven die te maken hebben met de binnenstad. Raadsleden werden uitgenodigd om betrokken bedrijven te bezoeken en daar de problemen over de bereikbaarheid te bespreken. Ik was uitgenodigd bij de dienst Reiniging. De dienst Reiniging is verantwoordelijk voor het ophalen van het huisvuil en het schoonmaken van de binnenstad. Tijdens dit bezoek waren er ook twee medewerkers van de uitvoering aanwezig die met praktijkvoorbeelden de vaak moeilijke uitvoering aangaven.

Voor 12 uur

Na de marktdag op dinsdag wordt in de binnenstad iedere woensdagochtend het huisvuil opgehaald. In verband met de afsluiting van de binnenstad moet dit voor 12 uur zijn afgerond. Iedere week weer een hels karwij volgens de medewerkers van de ophaaldienst. Ik kreeg een uitnodiging om dit in de praktijk te aanschouwen en heb dit aanbod aangenomen.

Buitenkant

Op woensdagmorgen 25 mei melde ik me om 07.30 uur bij de planning van de ophaaldienst. Na het verstrekken van veiligheidsschoenen, een werkjas en handschoenen mocht ik mee met chauffeur  Henk en belader Alberto. De eerste ronde zouden we langs de buitenkant van de binnenstad het huisvuil ophalen.

Gescheiden aanbieden

We vielen direct met onze neus in de rommel. De eerste hopen huisvuil waren hoofdzakelijk afkomstig van een restaurant. De aangeboden zakken waren van een zeer slechte kwaliteit, diverse zakken waren gescheurd en aan de op straat terecht gekomen etensresten deden vele vogels zich tegoed. Ook de wijze van aanbieden laat vaak te wensen over. Het is de bedoeling dat er gescheiden wordt aangeboden. Het huisvuil wordt gescheiden opgehaald. Er rijdt een wagen voor karton en een wagen voor restafval door de binnenstad. Wat eveneens opviel was dat er op veel plekken bedrijfsafval werd aangeboden. Henk gaf aan dat dit moest worden meegenomen, de binnenstad moest aan het eind van de ochtend weer spic en span zijn

Kartonauto

Het ophalen van het huisvuil in de buitenring was omstreeks 09.00 uur afgerond. Tijd om te gaan lossen en aansluitend pauzeren. Tijdens de pauze werd ons medegedeeld dat de kartonauto met pech in de garage stond. Dus of wij ook het karton mee wilden nemen. Henk gaf aan dat het nu een hele toer zou worden om de binnenstad op tijd gereed te krijgen. Met vereende krachten, chauffeur Henk sprong bij iedere verzamelplek uit de cabine om te helpen laden, werd toch ruim voor 12 uur het huisvuil in de binnenstad opgehaald. De Nieuwstraat werd zelfs nog voor een deel meegenomen. Dat lag al de hele ochtend in de planning van chauffeur Henk want daar wilde hij een probleemsituatie laten zien.

Eenrichtingsverkeer

Henk gaf aan dat afdeling reiniging geen vergunning heeft om tegen het eenrichtingverkeer door de Nieuwstraat te rijden, bussen hebben dit overigens wel. Hierdoor moet hij om het huisvuil op te halen van de ene zijde van de weg naar de andere zijde rijden. Een soort laveren zoals bij het tegenwind zeilen. Bij één van de grotere aanbiedplaatsen staat de auto zelfs langere tijd volledig op het zebrapad. Met het dichtbijgelegen zorgcentrum, waardoor veel ouderen gebruik maken van deze zebra, een ongewenste situatie.

Handmatig

Al met al een leerzame ochtend waarbij vooral opviel dat de ophaalploeg vakkundig, gedreven en met veel passie de fysiek zware werkzaamheden uitvoeren. Een kleine rekensom leert dat er in de 3 vrachten tussen de 14 en 18 ton huisvuil wordt opgehaald. Het merendeel van dit vuil wordt handmatig in de auto’s geladen door de ploeg van maximaal 3 man.

Schoon en netjes

Om 12 uur nam ik afscheid van de ophaalploeg met een ervaring rijker en veel respect voor de wijze waarop de mannen van de reinigingsdienst onze binnenstad in een ochtend weer schoon en netjes maken voor het publiek.

 

Reageer op dit artikel

Volg ons ook op Twitter, via: @Stadspartij

AfvalBinnenstad2011-1

AfvalBinnenstad2011-2

AfvalBinnenstad2011-3

AfvalBinnenstad2011-4

AfvalBinnenstad2011-5

Verkeer en Vervoer artikelen