HomeNieuwsMilieuBeloning voor inzamelen flesjes en blikjes

Beloning voor inzamelen flesjes en blikjes


Verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties die kleine PET-flesjes en drankenblikjes inzamelen, krijgen daarvoor een beloning. Dat hebben de Stichting Afvalfonds Verpakkingen en de VNG afgesproken.

Zij krijgen hiervoor steun van Stichting Natuur en Milieu, VNO-NCW, MKB-Nederland en de NVRD (vereniging voor afval- en reinigingsmanagement). Deze nieuwe vorm van gescheiden afvalinzameling is een aanvulling op bestaande systemen.

Experimenten vanaf 2016

De inzameling van flesjes en blikjes begint vanaf 2016 als experiment in minimaal 40 gemeenten met in totaal ten minste 1 miljoen inwoners. Per 1 januari 2018 moet in alle gemeenten gescheiden inzameling met een retourpremie of beloning mogelijk zijn. Zo moet het voor consumenten makkelijker worden om nog meer waardevolle grondstoffen te scheiden. 

Unieke samenwerking

Het is uniek dat gemeenten, bedrijfsleven en milieuorganisaties in dit plan gaan samenwerken aan de inzameling van herbruikbaar afval. “We zijn blij met de brede steun voor het plan”, aldus Cees de Mol van Otterloo, directeur van het Afvalfonds.
 
De Leeuwardense wethouder Isabelle Diks, waarnemend voorzitter van de VNG-commissie Milieu, Energie en Mobiliteit, verwacht veel animo onder gemeenten voor de experimenten: “Kunststof heeft veel waarde. We zijn een dief van onze eigen portemonnee als we kleine PET-flesjes weggooien. 
 
Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu: “Met dit voorstel gaan we een grote bijdrage leveren aan de circulaire economie en de reductie van zwerfafval.”

Uitwerking plannen

De komende maanden werken de betrokken partijen het plan verder uit. Uiterlijk 1 oktober ligt er een concreet plan van aanpak, zodat de experimenten op 1 januari 2016 kunnen starten.

Milieu artikelen