HomeNieuwsWelzijnBegeleiders gehandicapten gratis naar Leeghwaterbad

Begeleiders gehandicapten gratis naar Leeghwaterbad

leeghwaterbad 2 (poort groot).jpgHet bestuur van de Purmerendse sportstichting SPURD heeft het besluit genomen om met ingang van 1 juli 2009 de begeleiders van gehandicapte zwemmers gratis toegang te geven tot het Leeghwaterbad. Dit op dringend advies van de Stadspartij. De gehandicapten krijgt een begeleiderpas, waardoor de begeleider geen entree meer hoeft te betalen om mee te zwemmen.

Naar aanleiding van het inspreken van Wim Hoogterp, voorzitter van het Platform Toegankelijkheid Purmerend, in de raadscommissie samenleving in november 2008, ontstond de vraag waarom het zwembad entree vraagt aan de begeleiders van gehandicapte zwemmers. Doordat de begeleiders moeten betalen, wordt het kaartje van de gehandicapte zwemmer twee maal zo duur. De begeleider is echter noodzakelijk, want zonder begeleiding kan er niet gezwommen worden.

Veel zwembaden in Nederland blijken de begeleiders van gehandicapten gratis toegang te verlenen. In de Waterdam in Volendam is dit ook het geval, bleek uit navraag door Mario Hegger van de Stadspartij. Ook aan wethouder M. Keijzer (sportzaken) is de vraag gesteld of de toegang gratis kon worden. De wethouder gaf in november aan dat zij contact met Spurd zou opnemen om de zaak door te spreken. De wethouder gaf toen wel aan dat zij het een zaak vond van Spurd en niet van de gemeente. Spurd vond juist dat een dergelijk besluit behoort te vallen onder het WMO-beleid, dat weer wordt behandeld door de gemeente. Wethouder Keijzer en het bestuur van Spurd zijn er uiteindelijk niet uitgekomen.

mario hegger 2.jpgDe Stadspartij heeft enkele maanden later bij Spurd er op aangedrongen om de begeleiders wél gratis toegang te verlenen. "De gratis toegang moet gezien worden als een maatschappelijke verplichting," reageert Mario Hegger (foto). "Het mag en kan toch niet zo zijn dat de gehandicapten hun toevlucht in Volendam moeten zoeken terwijl Purmerend een nieuw zwembad heeft? Bovendien hoeft het relatieve kleine aantal begeleiders niet te drukken op de kosten van de totale exploitatie van het zwembad."

Het bestuur van Spurd heeft het voorstel van de Stadspartij in beraad genomen en onlangs het besluit genomen om met ingang van 1 juli 2009 gratis toegang te verlenen aan de begeleiders. De Stadspartij is het bestuur van Spurd zeer dankbaar met dit besluit. Aan de gehandicaptenorganisaties zal door Spurd info verstrekt worden hoe men aan een begeleiderkaart kan komen.

Welzijn artikelen