HomeNieuwsVerkeer en VervoerAmsterdam Bereikbaar tijdens zomer van 2020 vol werkzaamheden

Amsterdam Bereikbaar tijdens zomer van 2020 vol werkzaamheden

A7afrtipendHA
Snelweg foto Stadspartij
In de zomer van 2020 wordt op verschillende plekken in en rond Amsterdam aan de weg en het spoor gewerkt, met mogelijk grote hinder voor reizigers als gevolg. Zo voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de snelweg A8 en de snelweg A10 en werken ProRail en de gemeente Amsterdam aan het metro- en treinspoor tussen Amsterdam Bijlmer ArenA en Amsterdam Muiderpoort.
Om Amsterdam ook tijdens deze werkzaamheden bereikbaar te houden, werken de 5 grote infrapartners en vervoerders in de regio nauw samen. Projecten worden met elkaar verbonden, planningen en communicatie op elkaar afgestemd en de reisbeleving onderzocht. Een overzicht van alle zomerwerkzaamheden is vanaf nu te vinden op de website Amsterdam Bereikbaar.
Werk aan de weg en spoor in de zomer
Er wordt bewust voor het grootste deel in de zomervakantie gewerkt omdat het zomers over het algemeen rustiger op de weg en het spoor is vanwege de vakantieperiode. Projecten worden tegelijkertijd uitgevoerd om de periode van overlast voor weggebruikers en trein/metroreizigers zo kort mogelijk te houden. Er wordt in de zomer van 2020 onder meer gewerkt aan:
  • Groot onderhoud op de A10 Noord en A8. De A10 Noord buitenring richting Zaanstad is afgesloten van 31 juli tot 10 augustus. De A8 is richting Amsterdam afgesloten van 12 juli tot 11 augustus.
  • De A9 Gaasperdammerweg. De A9 is in beide richtingen afgesloten van 1 juli tot 5 juli.
  • Metro- en treinspoor tussen Amsterdam Bijlmer ArenA en Amsterdam Muiderpoort. Op dit traject is van 14 juli tot en met 29 juli geen treinverkeer mogelijk en slechts beperkt metroverkeer.
  • De Amstelveenseweg tussen het Stadionplein en de Zeilstraat. De hele zomer hebben deze werkzaamheden gevolgen voor het verkeer.
  • De openbare ruimte rondom station Amstel. In augustus wordt gewerkt rond het voorplein, Prins Bernhardplein, Julianaplein, de Mr. Treublaan en de Gooiseweg.
Belevingsonderzoek reizen van en naar Amsterdam
Naast het bieden van overzicht en het beperken van verkeershinder doen de partners binnen Amsterdam Bereikbaar ook onderzoek naar de reisbeleving onder reizigers van en naar Amsterdam. Eind 2019 is het eerste ‘reisbelevingsonderzoek’ gehouden. Hieruit blijkt dat reizigers in de regio Amsterdam hun reis een 7.0 geven, ongeacht het vervoermiddel waarmee ze reizen. Reizen met verschillende ‘modaliteiten’ (auto, fiets en openbaar vervoer) werden onderzocht, om de reisbeleving met elkaar te kunnen vergelijken. Deze vergelijking is nooit eerder gemaakt en is hiermee uniek. De vervoerders en partners binnen Amsterdam Bereikbaar gaan met de uitkomsten van het onderzoek verder aan de slag om de reisbeleving onder reizigers ook tijdens werkzaamheden op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website Amsterdam Bereikbaar.
Goed voorbereid op reis
De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan voorgaande jaren. Voor wie op reis gaat, luidt het advies: ga goed voorbereid op reis. Door de verschillende werkzaamheden aan het spoor en op de weg kan de reistijd behoorlijk oplopen. Op de verschillende sites van de vervoerders en partners van Amsterdam Bereikbaar staat specifieke reisinformatie, in het algemeen geldt het volgende reisadvies: plan uw reis in de reisplanner, check uw reis kort voor vertrek, neem mondkapjes mee, reis alleen als het noodzakelijk is, vermijd drukke plaatsen en momenten en houd minimaal anderhalve meter afstand van andere reizigers. Meer info over reizen is te vinden op de website Rijksoverheid.
Amsterdam Bereikbaar
Amsterdam Bereikbaar is een samenwerkingsverband tussen 5 grote infrapartners: Gemeente Amsterdam, ProRail, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de Vervoerregio Amsterdam. Daarnaast is NS als spoorvervoerder aangesloten en Breikers, voor de verbinding met werkgevers. Amsterdam Bereikbaar heeft als doel om de regio zo bereikbaar mogelijk te houden, ook tijdens werkzaamheden. Daarin gaan we een stap verder dan alle betrokken partijen afzonderlijk zouden doen. Door grote projecten met elkaar te verbinden en planningen en communicatie op elkaar af te stemmen, beperken we samen meer verkeershinder en blijven we zorgen voor een positieve reisbeleving.

Verkeer en Vervoer artikelen