HomeNieuwsMilieuAfval mogelijk toch naar Alkmaar

Afval mogelijk toch naar Alkmaar

aeb (1).jpgDe gemeente Purmerend is niet bereid mee te betalen aan de financiele problemen die de Amsterdamse afvalcentrale AEB nu lijdt. Dat zegt het Purmerendse college van B&W tegen raadslid Roald Helm (Stadspartij P93). Helm stelde begin mei vragen over de problemen die onlangs ontstonden bij het Afval Energie Bedrijf door een defecte HR-centrale. De Amsterdamse wethouder L. Asscher (financiën) beweerde dat Purmerend moest meebetalen aan de miljoenenstrop die het AEB lijdt.

Al het restafval uit Purmerend wordt verbrand in de Afval Energie Centrale (AEB) in Amsterdam-West (voorheen AVI-West). De energie die de verbranding oplevert wordt omgezet in elektriciteit, waarmee zo’n 160.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Nu de HR-centrale van het AEB niet meer werkt, kan er nog wel afval verbrand worden, alleen levert het geen energie meer op. De energie moet dus ergens anders vandaan gehaald worden, hetgeen de gemeente Amsterdam een hoop geld kost.

Volgens het college van B&W is er geen grondslag waarop de Amsterdamse wethouder van financiën zijn voornemen kan baseren. Het Purmerendse college is dan ook niet op de hoogte gebracht van het feit dat zij eventueel mee moeten betalen aan de financiële problemen met het Afval Energie Bedrijf (AEB). Ook heeft de gemeente Purmerend geen toezeggingen gedaan ten behoeve van de exploitatie van de hoogrendendementcentrale van het AEB. Het college garandeert dat er geen risicovolle activiteiten van het AEB te verwachten zijn die kunnen leiden tot een verhoging van de afvalstoffenheffing voor de Purmerenders. Wel wordt er op dit moment onderzoek gedaan naar verzelfstandiging van het AEB. De Amsterdamse gemeenteraad zal na de zomer een besluit nemen over een mogelijke verzelfstandiging van het AEB.

aeb turbine 2.jpgGrote concurrent van het AEB in Amsterdam is de HVC in Alkmaar. Reden om voor het AEB te kiezen is dat het AEB lagere tarieven voor afvalverbranding hanteerde. Op dit moment zijn deze tarieven nog steeds lager dan die van de HVC. Het tarief voor het verbranden van huisafval lag in 2007 op 62,04 euro per huishouden. Overstappen van het AEB naar de HVC is volgens het Purmerendse college dan ook niet aan de orde. Het contract het het AEB loopt tot eind 2017. "Tot die tijd zal het college voortdurend bezien welke mogelijkheden er zijn om de afvalstoffenheffingen voor de Purmerenders zo laag mogelijk te houden", zegt het college.

Dit laatste is opmerkelijk, omdat het college op 20 mei jl. in haar verslag nog meldde dat de Purmerendse wethouder Krieger (milieu) in overleg is met zijn Zaanse collega om mogelijk toch over te stappen naar de HVC. Binnenkort zal het Purmerendse college een besluit nemen over deze mogelijke overstap.

ZIE OOK:

19-05-2008 Amsterdam wil dat Purmerend meebetaalt aan miljoenenstrop vuilverbranding

08-05-2008 Voorlopig geen energie uit afvalverbranding  

Milieu artikelen