HomeNieuwsMilieuAardgasvrij bouwen is de nieuwe norm

Aardgasvrij bouwen is de nieuwe norm

Roaldondertgasvrij
Alle nieuwbouwwoningen waarover het besluit tot de bouw na 1 februari 2018 wordt genomen, worden opgeleverd zonder aardgasaansluiting. Dat staat in een intentieovereenkomst die de gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) op 1 februari ondertekenden. Namens de gemeente Purmerend was wethouder Roald Helm (foto) degene die de handtekening zette.
De ondertekening vond plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Hoofddorp dat geheel in het teken stond van aardgasvrij.  Overheden en de bouw- en vastgoedsector gingen tijdens het congres in gesprek over de stappen die nodig zijn voor een duurzame energietransitie.
Warmtenet
ln Purmerend wordt nieuwbouw in principe sinds het bestaan van het warmtenet gerealiseerd zonder aardgas. Voor de wijken Kop West en Kleine Where heeft u een warmteplan vastgesteld, zodat nieuwe woningen aangesloten worden op het warmtenet (tenzij de ontwikkelaar een gelijkwaardig alternatief heeft). De ondertekening van deze intentieovereenkomst past binnen het bestaande beleid uit de duuzaamheidsagenda, dat nieuwbouw in principe wordt aangesloten op het duurzame Purmerendse warmtenet.
Purmerend is ook gestart met het aardgasvrij maken van bestaande woningen. In een deel van Overwhere Zuid is de gemeente in gesprek met bewoners om te ervaren waar een woningeigenaar in zo’n traject tegenaan loopt.
Initiatiefwet
Deze ondertekening van de overeenkomst sluit mooi aan bij het initiatiefwetsvoorstel dat GroenLinks in de Tweede Kamer indiende om de gasaansluitplicht voor nieuwbouwwoningen te laten verdwijnen. De gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam werken samen aan de uitvoering hiervan.

foto: Purmerend.nl

Milieu artikelen