HomeNieuwsWelzijnAantal attracties in regio MRA gegroeid

Aantal attracties in regio MRA gegroeid

Museum Westerhem Beemster
foto Stadspartij


Het aantal attracties in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is afgelopen jaar met 4 procent gegroeid. Dit blijkt uit de jaarlijkse monitor Attracties MRA. Deze monitor brengt het aantal attracties en de spreiding ervan in beeld.

In 2021 telde de MRA 802 attracties die voldoen aan de definitie ‘publiekstrekkers op het gebied van kunst, cultuur, entertainment en (natuur)recreatie (met of zonder fysieke vestiging, met of zonder kaartenverkoop’. In 2020 ging het nog om 770 attracties. De verhouding tussen de typen attracties is nagenoeg gelijk gebleven.

Musea grootste groep

Musea vormen samen met de categorie ‘overig’ de grootste groepen onder de verschillende typen attracties. Onder ‘overig’ vallen attracties als parken, natuur- en recreatiegebieden, forten, kastelen, monumenten en bibliotheken. In 2021 zijn onder meer acht musea aan de attractielijst toegevoegd en veertien attracties die onder ‘overig’ vallen. Het gaat niet altijd om nieuwe attracties: bij de categorie ‘overig’ gaat het bijvoorbeeld vaak om kerken, monumenten en natuurgebieden die al bestonden, maar nog niet op de attractielijst stonden. Ook zijn enkele attracties van de lijst verwijderd. Een voorbeeld hiervan is het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam, dat in april 2020 definitief is gesloten.

Populairste attracties

Gekeken naar de aantallen bezoekers waren het Rijksmuseum in Amsterdam en de Zaanse Schans in Zaanstad de populairste attracties in 2019. Eén jaar later hebben de coronamaatregelen en het wegblijven van buitenlandse toeristen een duidelijk effect gehad op de verdeling van de bezoekersaantallen. In 2020 was de Amsterdamse dierentuin Artis de grootste bezoekerstrekker in de MRA. Andere trekpleisters in de regio zijn onder meer het Singer Museum in Laren, het Teylers Museum en het Frans Hals Museum in Haarlem en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Spreiding in de regio

Van alle attracties in de MRA was 42% in 2021 te vinden in Amsterdam. In 2020 was dat 43%. In Almere-Lelystad zijn er relatief veel attracties rond sport, spel & experience en entertainment voor kinderen. In Gooi en Vechtstreek zijn relatief veel bioscopen en filmtheaters. Amstelland-Meerlanden heeft een gemengd attractie-aanbod. Zuid-Kennemerland en IJmond zijn samen goed voor 11% van de attracties in de MRA, beide deelregio’s kregen er onder meer een museum bij. In Zaanstreek-Waterland kwamen er relatief veel attracties bij, waaronder een theater. Waterland kenmerkt zich als een gebied met veel natuurrecreatie en cultuurhistorische bezienswaardigheden.

Een kaart in de monitor laat zien waar de attracties in de MRA zich bevinden. Ook laat de monitor zien hoeveel bezoekers de attracties trekken.

Over de monitor

De monitor Attracties MRA is gemaakt in opdracht van Economische Zaken van de gemeente Amsterdam. De monitor focust op bezoekersaantallen en de ontwikkelingen daarin. Alle gemeenten in de MRA hebben bijgedragen aan het opstellen van de lijst met attracties.

Welzijn artikelen