HomeNieuwsMilieu100-100-100 Minder afval begint bij de boodschappen

100-100-100 Minder afval begint bij de boodschappen


In honderd dagen doen honderd gezinnen er alles aan om honderd procent afvalvrij te leven.

Het project 100-100-100 loopt in Purmerend en de Beemster. Via een online platform houden de gezinnen elkaar op de hoogte van hun vorderingen: wat gaat al goed, en wat vinden ze nog moeilijk?

Uitdaging
Veel gezinnen in Purmerend en de Beemster scheiden al deels hun afval. Ze houden bijvoorbeeld glas en papier apart. Maar honderd procent afvalvrij is nog best een uitdaging. Het begint met kennis: in welke bak hoort het keukenpapier waarmee je het aanrecht afveegt? En waar kun je tandenstokers weggooien? In de plasticbak mag veel meer dan alleen plastic. Pas als je dat weet, kun je echt aan de slag en je restafval flink terugdringen.
Fantastische resultaten
Deelnemende gezinnen bereiken fantastische resultaten door beter te letten op wat ze kopen en weggooien. Dat begint al bij het doen van de dagelijkse boodschappen. Als daar minder onnodige verpakkingen omheen zitten, haal je al minder afval in huis. En door bewust in te kopen kun je flink besparen op je uitgaven. Via het platform wisselen de gezinnen leuke en praktische tips uit om samen te komen tot honderd procent afvalvrij.

Zo tipte een van de deelnemers: ‘Via de weggeefhoek op Facebook ben ik in contact gekomen met een dame met een zeer kleine beurs. Als ik bijvoorbeeld te veel heb gekookt en dit niet wil bewaren of invriezen geef ik haar een seintje. Dan komt ze dat diezelfde dag of een dag later ophalen en kan ze er nog lekker van genieten.’

Informatie
Het project loopt nog tot 13 december 2016. Wekelijks posten we de laatste resultaten en krijgen de gezinnen een nieuwe weekopdracht. Kijk voor meer tips en informatie op purmerendbeemster.100-100-100.nl.

Milieu artikelen