HomeNieuwsSociale ZakenZorgen om kwetsbare senioren

Zorgen om kwetsbare senioren

 
Huisartsen worden soms radeloos van machteloosheid omdat ze een zieke oudere patiënt thuis niet meer kunnen managen; de enige oplossing is dan nog het ziekenhuis. Berichten hierover waren in het voorjaar van dit jaar te lezen in de media. Het kabinet liet toen weten berichten over problemen op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen serieus te nemen en te beschouwen als een ernstig signaal.
Het is te druk op de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Zij moeten steeds vaker een opnamestop afkondigen. In de regio’s Noord-Holland en Flevoland gebeurde dat vorig jaar 2300 keer. Drie jaar eerder gingen de spoedafdelingen nog maar 430 keer dicht.
Zo’n stop kan enkele minuten tot uren duren. De spoedeisende hulp heeft niet genoeg bedden, en al helemaal niet voldoende personeel. Patiënten kunnen dan niet op de eerste hulp terecht, ambulances moeten doorrijden naar een verder gelegen ziekenhuis. Het is een dagelijks terugkerend probleem, schreven artsen uit de twee provincies in een brandbrief aan minister Schippers van Volksgezondheid.
Ook in Amsterdam zijn er gemiddeld acht opnamestops per dag. Soms zijn alle Amsterdamse ziekenhuizen tegelijk overvol en moeten ambulances uitwijken naar andere steden.
Uit nieuw onderzoek van spoedzorgarts Menno Gaakeer uit Goes valt ook af te leiden dat er steeds ziekere patiënten op de spoedeisende hulp komen. In 2012 moest 31,6 procent van de twee miljoen patiënten die jaarlijks binnenkomen ná de spoedeisende hulp worden opgenomen in een ziekenhuis. Vorig jaar steeg dat naar 36,9 procent.
Stand van zaken nu
Het programma De Monitor hield recentelijk de stand van zaken op dit moment tegen het licht. Wat te zien was is onthutsend.
Zo blijken er dikwijls mensen urenlang op de gang in een bed van een spoedeisende hulp te liggen. Er is geen plek, niemand om de patiënt in het bijzonder de senioren onder hen te behandelen. Dus wordt er in de regio naar een bed in een ander ziekenhuis gezocht. Ziekenhuizen hebben te weinig bedden geen bedden, en onvoldoende personeel . Zorgverzekeraars staan niet te springen om deze problematiek adequaat op te lossen. Ziekenhuizen moeten kunnen aantonen aan de zorgverzekeraars welke zorg ze leveren. Dat moet eerst bewezen worden n.a.v. de behandelingen. In feite wordt door de ziekenhuizen dus altijd achter de feiten aangelopen.
Minister Schippers heeft miljoenen beschikbaar gesteld voor ambulances om de patiënten te kunnen vervoeren. Maar eenmaal in het ziekenhuis kunnen de patiënten dus nog steeds niet altijd behandeld worden.
In de regio Rotterdam werd al een spoedeisende post gesloten, om het personeel in een ander ziekenhuis te kunnen helpen. Zodat die spoedeisende post wel volledig kan functioneren. In Den Haag probeert men de problemen op te lossen door aan de voorkant, bij de triage (daar waar de patiënten naar toe bellen als ze hulp denken nodig te hebben) ook artsen aan de telefoon de patiënten te laten beoordelen. Hierdoor hopen ze de acute druk op de ziekenhuizen te kunnen verminderen. Zodat alleen de echte spoedgevallen naar het ziekenhuis komen, en waar dus wel hulp voor is. Daarnaast blijkt vaak dat als senioren na een verblijf in het ziekenhuis regelmatig weer terug komen in het ziekenhuis, omdat ze niet voldoende hersteld waren en men thuis de zorg niet aankon.
Om er achter te komen in hoeverre deze problematiek ook in Purmerend speelt heeft de Stadspartij hierover vragen gesteld aan het college.

Sociale Zaken artikelen