HomeNieuwsVeiligheidZelftesten voor alle huishoudens in Nederland

Zelftesten voor alle huishoudens in Nederland

Alle huishoudens in Nederland krijgen vanaf dinsdag 10 augustus een brief op de mat waarmee zij kosteloos 2 corona-zelftests kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, op school of op een verjaardag. Het kabinet roept iedereen op om dat te doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Tussen 10 augustus en 1 september ontvangen 8 miljoen huishoudens in Nederland een brief om zelftesten te bestellen. In de brief wordt gewezen op het belang van testen voordat mensen weer naar plekken gaan waar grote groepen mensen samenkomen, zoals school of werk. Ook wordt uitgelegd wanneer een zelftest nuttig is en wanneer iemand zich juist bij de GGD moet laten testen. En de basisregels krijgen opnieuw aandacht: houd afstand, was vaak je handen, zorg binnen voor frisse lucht en blijf thuis en laat je testen bij klachten.

Testen, testen, testen

De landelijke verspreiding van zelftests gaat gepaard met een brede campagne op radio en tv, waarmee de overheid mensen wil wijzen op het belang van testen om besmettingen te voorkomen. Want onderzoek wijst uit dat iemand besmettelijk kan zijn zonder zelf klachten te hebben. En hoewel gevaccineerde mensen minder makkelijk het virus overdragen, kunnen ook zij in sommige gevallen nog steeds anderen besmetten. Daarom kan het nuttig zijn om voor de zekerheid een zelftest af te nemen voor een bijeenkomst met andere mensen.

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Ik hoop dat heel veel mensen zich de komende tijd testen voordat ze veel andere mensen ontmoeten. Bijvoorbeeld voordat je weer voor het eerst naar school of werk gaat, of familie of vrienden gaat zien. Een zelftest doen is een kleine moeite. Maar door te testen verkleinen we de kans dat we corona onbedoeld meenemen naar familie, werk of school, en voorkomen we dat besmettingen brandhaarden worden.”

Ook op andere manieren probeert het kabinet het makkelijk te maken voor mensen om zich te testen op corona. Medewerkers van de GGD delen bijvoorbeeld kosteloos zelftests uit aan terugkerende reizigers op Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen AirPort Eelde. Ook studenten krijgen kosteloos zelftests tot hun beschikking om zich in de zomer en bij de start van het studiejaar te testen. Het kabinet heeft daarnaast zelftests gedoneerd aan Voedselbank NL en het Armoedefonds om sociale minima ook de gelegenheid te geven gebruik te maken van zelftests.

Testen na de vakantie

Ook voor iedereen die terugkeert uit het buitenland, gevaccineerd of niet, is het advies: test jezelf. Dat kan het beste met een zelftest, direct na terugkeer uit het buitenland. Daarnaast krijgen reizigers die nog niet volledig gevaccineerd zijn van en terugkeren uit landen met een geel of oranje reisadvies het dringende advies om op dag 2 en 5 na aankomst een gratis coronatest bij de GGD of een zelftest te doen.

Vanaf zondag 8 augustus moeten reizigers vanaf 12 jaar bij terugkeer naar Nederland bovendien een coronatoegangsbewijs kunnen tonen als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies. Dat betekent dat mensen die niet volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona, zich moeten laten testen in het land van verblijf voordat zij vertrekken. Dat kan met een PCR-test van maximaal 48 uur voor vertrek of met een antigeen-test van maximaal 24 uur voor vertrek.

Zelftest voor de zekerheid

Een zelftest doe je voor de zekerheid, om te testen of je corona hebt. Bijvoorbeeld als je naar een plek gaat waar veel mensen bij elkaar komen. Bij een positieve zelftest moet je je altijd direct opnieuw laten testen bij de GGD.

Een zelftest doe je alleen als je geen klachten hebt. Heb je wel klachten zoals koorts, benauwdheid, verkoudheid en smaak- of reukverlies, of was je in de buurt van iemand met corona? Laat je dan meteen testen bij de GGD. Dat geldt ook voor mensen die in thuisquarantaine zitten en zich op dag 5 willen laten testen. Of voor mensen die terugkomen van vakantie uit een (hoog)risicogebied. Jongeren tot 27 jaar zijn altijd welkom bij de GGD voor een coronatest.

Meer informatie over het bestellen van zelftesten is te vinden op www.rijksoverheid.nl/zelftestenbestellen.

Veiligheid artikelen