HomeNieuwsEconomieWinkeltijdenwet: wat is de stand van zaken?

Winkeltijdenwet: wat is de stand van zaken?

Veel gemeenten hebben vragen over de komende wijziging van de Winkeltijdenwet. Daarbij gaat het vooral om vragen als ‘wanneer treedt de wet in werking’? En ‘is de Vereniging Nederlandse Gemeenten al bezig met het opstellen van een herziene modelverordening Winkeltijdenwet’, die zo door individuele gemeenten kan worden overgenomen?

De wijziging geeft gemeenten meer vrijheid om koopzondagen toe te staan. Daardoor is bovendien de toerismebepaling overbodig geworden. 
Daarom zette de VNG de stand van zaken op een rij. In Purmerend is het al toegestaan dat supermarkten en winkels die levenswaarden verkopen zondags vanaf 16.00uur open zijn.
Deze verandering wekt zowel bijval als weerstand, maar binnenkort komt aan alle onduidelijkheid een einde.

Stand van zaken
winkeltijden
De Eerste Kamer behandelt de nieuwe wet op 14 mei 2013. 
De minister van Economische Zaken heeft alle vragen die de Kamer had in maart beantwoord.
De VNG heeft bij de Kamer erop aangedrongen om het wetsvoorstel zo snel mogelijk in werking te laten treden: per 1 juli 2013. De VNG is bezig met het aanpassen van de modelverordening Winkeltijdenwet (Wtw). De Tweede Kamer heeft op 30 oktober 2012 al ingestemd met het wetsvoorstel.

Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet
De gewijzigde Winkeltijdenwet heeft ook gevolgen voor het Vrijstellingenbesluit Wtw. Een aantal vrijstellingen voor onder meer snackbars, ijssalons en videotheken komt van rechtswege te vervallen. Gemeenten kunnen die vervallen vrijstellingen in de gemeentelijke verordening opnemen. 
Voor gemeenten die de huidige situatie (voorlopig) willen voortzetten, komt de VNG op korte termijn met een tussenoplossing in de vorm van een reparatieverordening.
Gemeenten kunnen de reparatieverordening gebruiken totdat zij zover zijn dat ze een nieuwe gemeentelijke verordening Wtwkunnen vaststellen.

Modelverordening Winkeltijdenwet
De VNG verwacht eind mei klaar te zijn met de algehele herziening van de modelverordening Wtw.

Meer informatie

Forum Kwaliteit Modelverordeningen

VNG-dossier Winkeltijdenwet

Stand van zaken Initiatiefvoorstel-Verhoeven en Van Tongeren (website Eerste Kamer)

Dit artikel is een door de redactie bewerkte versie van een VNG artikel van 4 april 2014

Economie artikelen