HomeNieuwsEconomieWethouder Voorbij ziet gebied Kom A7 als ‘De Poort van Purmerend’

Wethouder Voorbij ziet gebied Kom A7 als ‘De Poort van Purmerend’


De gemeenteraad van Purmerend is onlangs in meerderheid akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van € 100.000,- voor de voorbereidingskosten t.b.v. het gebied Kom A7. Het gaat om onderzoek naar de ontwikkelingsmogelijkheden.. Wethouder Edwin Voorbij ziet het gebied van circa 11 hectare als de toekomstige ‘Poort van Purmerend’.

Voorbij heeft gesprekken met vier partijen die in het gebied willen ontwikkelen. Hierbij zijn een hotel en een partij die er een congrescentrum wil realiseren. En dat gaat voor de stad een hoop banen opleveren.

Genoemde voorzieningen

Een hotel en een congrescentrum zijn de meest genoemde voorzieningen voor het gebied Kom A7. Ook de functie automotive is volgens Voorbij nog niet uitgesloten, maar hij wil zich eerst goed oriënteren wat zo’n functie inhoudt en wat de meerwaarde is van deze functie op deze plaats.
De Kom A7 bestaat volgens de wethouder voor een deeluit weiland en voor een deeluit bosschages. Edwin Voorbij: “Dit stuk van Purmerend is al sinds 2006 bestemd als ontwikkelingsgebied en ook later in 2013 is het als ontwikkellocatie beschouwd. Purmerend is een stad en daar horen ook stedelijke ontwikkelingen bij die de stad versterken. Verblijfsaccommodatie en toerisme zijn daarbij belangrijk. Daarom zouden een hotel en een congresaccommodatie op die plek een mooie aanvulling zijn. Hotels worden tegenwoordig vaak gecombineerd met zakelijke voorzieningen, een hotel alleen voor het toerisme zie je niet veel meer.”

Van der Valk

De wethouder wil het gebied graag ontwikkelen ten bate van de hele stad. Hij is o.a. in gesprek is met het Van der Valk concern. “Zij hebben echt interesse. Een hotel dat we voor ogen hebben wil alleen aan de snelweg zitten. Kijk naar Hoorn, waar een Van der Valk hotel aan de A7 ligt, met diverse voorzieningen eromheen.” Voorbij vindt de vestiging van een hotel op Baanstee-Noord niet logisch. “Aan de A7 zitten ze op een prachtige zichtlocatie. Zo’n hotel kiest niet voor vestiging aan een Provinciale weg. Bovendien zou een hotel op Baanstee-Noord niet logisch zijn, omdat er een grote milieucirkel omheen moet liggen,” legt de wethouder uit.

Arbeidsplaatsen

Edwin Voorbij zegt met kandidaten voor de Kom A7 ook te spreken over het aantal personeelsleden dat ze nodig hebben. “Een hotel is een hoogwaardige functie, maar er zijn ook veel mogelijkheden voor lager geschoolde arbeidskrachten, zoals bijvoorbeeld schoonmaak- en keukenpersoneel. Die banen zorgen dat er een hoop Purmerenders werk in de buurt krijgen. Maar het biedt ook kansen aan mensen van Baanstede en aan mensen die nu in de Bijstand zitten. Ik ga daar zeker afspraken over maken. Het is ook interessant te weten of zo’n bedrijf arrangementen gaat verkopen, zodat Purmerend nog beter gepromoot kan worden.” De wethouder denkt dat er met een hotel veel arbeidsplaatsen gemoeid zullen zijn. “Mijn grootste tegenstander voor dit plan denkt dat er minimaal 170 mensen werk zouden vinden. Het is nog de vraag of een hotel honderd of tweehonderd kamers zou moeten hebben. Maar met zoveel arbeidsplaatsen zou ik op tafel staan dansen,” zegt hij.
Edwin Voorbij is ook in gesprek met een ondernemer die een uniek concept heeft uitgedacht. Hierbij vertoont hij op een groot scherm livebeelden van popconcerten van over de hele wereld.

Economie artikelen