HomeNieuwsEconomieWethouder Helm onthult glaspaneel watersnoodramp 1916

Wethouder Helm onthult glaspaneel watersnoodramp 1916

kanaaldijkwatersnood1916
Vandaag maandag 21 mei onthult wethouder Roald Helm samen met leerlingen van basisschool de Weidevogels om 10.15 uur een glaspaneel aan de Kanaaldijk. Het paneel – ontworpen door de basisscholieren – komt bij de peilsteen die ingemetseld is bij het spoorviaduct. De peilsteen geeft de hoogste waterstand aan in Purmerend tijdens de watersnoodramp van 1916.

Op 13 en 14 januari 1916 ontstond er een stormvloed op de Zuiderzee (tegenwoordig IJsselmeer). De rivieren konden het overtollige water niet op tijd afvoeren en op tientallen plaatsen rondom de Zuiderzee braken dijken door. Ook in Waterland. De meeste mensen konden op tijd vluchten, maar er zijn toch kinderen en volwassenen verdronken. Daarnaast verdwenen er veel huisdieren, vee en bezittingen in de golven. Op de foto, uit het Waterlands Archief, de Kanaaldijk.

Weidevenne onder water

Leerlingen van basisschool de Weidevogels in Weidevenne hebben van de peilsteen en de watersnoodramp, een project gemaakt. Het project sprak de kinderen aan, omdat destijds Weidevenne onder water kwam te liggen. Tal van tekeningen zijn uitgewerkt tot een ontwerp, waarvan de firma Erkamp een glaspaneel heeft gemaakt.

Kinderen maken ontwerp glaspaneel als monument

Ook de kinderen vinden het belangrijk de watersnoodramp onder de aandacht te brengen. Met hun zelfontworpen glaspaneel vlakbij de peilsteen, zijn ze hierin goed geslaagd. Een leerling merkte op: ‘Die kale steen met die streep laat zien wat de betekenis is voor Weidevenne.’

Locatie: Kanaaldijk ter hoogte van spoorviaduct in Weidevenne

Programma
:

10.00 uur      Deelnemende kinderen zijn bij de peilsteen onder de spoorbrug                  

                     Nancy Ettes vertelt over hoe het project tot stand kwam

                     Vincent Nijenhuis vertelt over de watersnoodramp

De kinderen geven een toelichting op hun ontwerpen die tijdelijk in postervorm zijn opgehangen onder de spoorbrug

10.15 uur      Wethouder Roald Helm en Kees Erkamp onthullen het bord

Limonade voor alle aanwezigen

10.30 uur      Einde van de onthulling

Economie artikelen