HomeNieuwsEconomieCollege in spagaat zondagopenstelling winkels

College in spagaat zondagopenstelling winkels

wethouder berent daan (klein).jpgDoor toedoen van wethouder B. Daan (PvdA, foto) is heeft het college van B&W zichzelf in moeilijkheden gebracht door te snel een ontheffing te verlenen aan supermarkt Vomar om op zondag open te mogen zijn. Enkele supermarkten wilden op zondag voor enkele uren hun deuren kunnen openen, maar het college diende hiervoor een ontheffing te verlenen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad wil nu voor meer supermarkten de deuren openen, omdat ze vinden dat er sprake is van oneerlijke concurrentie.

In principe mogen supermarkten in Purmerend op zondag niet open zijn. Oorspronkelijk had alleen de avondwinkel in de Westerstraat een ontheffing om op zondagmiddag en -avond open te zijn, maar uit de gemeentelijke winkeltijdenverordening, die door de gemeenteraad in 1996 is vastgesteld, bleek dat er twee ontheffingen gegeven mochten worden. Met een ontheffing kan een supermarkt of avondwinkel twee jaar lang op zondag open zijn. Hierop hebben verschillende supermarkten in Purmerend gereageerd. Het college van B&W was van mening dat zij op dat moment de ontheffing niet kon weigeren, dus heeft zij met een loting supermarkt Vomar aangewezen als tweede winkel die op zondag open mag zijn.

Oneerlijke concurrentie

Volgens de landelijke winkeltijdenwet mag bij verordening maximaal één ontheffing per 15.000 inwoners aan winkels verstrekt worden om op zondag open te zijn. In Purmerend zou het gaan om maximaal vijf ontheffingen. De gemeenteraad bepaalt hoeveel ontheffingen er maximaal mogen worden verleend. Het college van B&W is vervolgens het orgaan dat de ontheffingen daadwerkelijk verleent. D66 vond twee ontheffingen te weinig en diende daarom samen met een aantal andere partijen een motie in om vijf ontheffingen in Purmerend te verlenen aan supermarkten die op zondag open willen zijn. Zij vonden dat bij slechts twee ontheffingen sprake was van oneerlijke concurrentie tegenover de andere supermarkten. Wethouder B. Daan (economische zaken) reageerde hierop dat hij ook al een voordracht aan het voorbereiden is om het aantal ontheffingen uit te breiden. De wethouder is hierover nog in overleg met het bedrijfsleven. Daan verwacht pas in oktober met een concreet voorstel hierover te komen. De raad wilde hier niet zo lang op wachten.

Tegen-motie

Het CDA en de SP waren juist tegen de verlening van allerlei ontheffingen om supermarkten ook op zondag open te stellen. Zij vonden dat er minstens één vrije dag in de week moet blijven. Ook vonden zij dat sportverenigingen in de knel komen als de zondagsporters ineens moeten werken. Ook vonden zij dat bijvoorbeeld pizzabezorgers hun omzet achteruit zullen zien gaan als Purmerenders op zondagmiddag nog boodschappen kunnen doen. Zij dienden daarom een tegen-motie is, waarin zij opriepen tot het verlenen van slechts één ontheffing per keer.

draaideur.jpg "Wethouder Daan zit wederom te slapen"

Omdat de raad verdeeld is over het aantal te verlenen ontheffingen en omdat het college de tweede ontheffing heeft afgegeven zonder hierover de gemeenteraad te raadplegen, heeft het college zichzelf in een moeilijke situatie gebracht. Het intrekken van de ontheffing kan pas over twee jaar. Het direct verlenen van nog drie ontheffingen kan weer allerlei nadelen met zich meebrengen. "Indien het college hierover de gemeenteraad ha geraadpleegd, had hierover een weloverwogen besluit kunnen worden genomen," aldus de Stadspartij. "Door de trage houding van wethouder Daan vissen de tegenstanders van de zondagopenstelling achter het net. Misschien was dit wel ook de bedoeling. In ieder geval lijkt het erop dat wethouder Daan wederom ligt te slapen."

Economie artikelen