HomeNieuwsVeiligheidVuurwerkschade Purmerend lager dan vorig jaar

Vuurwerkschade Purmerend lager dan vorig jaar

Prullenbak-Pzuid

De vuurwerkschade in Purmerend tijdens de jaarwisseling 2011/2012 wordt geschat op 65.000 euro. Dat is flink lager dan de jaarwisseling ervoor, toen de schade nog 100.000 euro was.

Eerder werd nog gesproken dat de schade net zo hoog was als vorig jaar. Dit is gebaseerd op eerste schattingen vlak na de jaarwisselingen. Een nader onderzoek geeft aan dat de schade een stuk lager is.

Vuilnisbakken afgesloten
In Purmerend zijn op een aantal plekken vuilnisbakken afgesloten of verwijderd. Ook brievenbussen hebben speciale openingen gekregen, zodat er geen vuurwerk meer in past. “Het beleid om af te sluiten en weg te halen heeft geholpen,” zegt wethouder Roald Helm (Stadspartij). In de Purmer-Noord zijn veel prullenbakken afgesloten, omdat vorig jaar daar de meeste vernielingen plaatsvonden. Dit jaar waren de meeste vernielingen in De Gors.

Blij met maatregelen
De Stadspartij is blij met het ingezette beleid om als gemeente maatregelen te nemen om zo min mogelijk aanleiding te geven om zaken als prullenbakken met vuurwerk op te blazen. Ook het ophalen van afval is aangepast aan de feestdagen, om zoveel mogelijk de rolcontainers in de wijken te legen.

Schade nog steeds te hoog

De schade die nu is ontstaan is voor de Stadspartij nog altijd te hoog. Vanuit de politie is er harder en vaker opgetreden tegen het illegaal afsteken van vuurwerk. De burgemeester zei tijdens de raadscommissie Algemene Zaken dat er veel processen-verbaal zijn uitgeschreven door de politie vanwege vuurwerkoverlast.

Mario_Hegger_2011-08Verbod op vuurwerk stap te ver

Binnen de politiek is een discussie ontstaan om het afsteken van vuurwerk door particulieren te verbieden. Volgens de Stadspartij is dat een stap te ver. “Het lijkt meer op spierballentaal,” zegt fractievoorzitter Mario Hegger (foto) van de Stadspartij. “Het is een utopie om te verwachten dat het illegale vuurwerk buiten de grenzen van Nederland gehouden kan worden. Drugs lukt al niet, dus laat staan dat vuurwerk een hoge prioriteit krijgt.”

Contacten op straat onderhouden
om ervoor te zorgen dat er geen vernielingen worden gepleegd ziet De Stadspartij meer in het contact onderhouden op straat met de jongeren en de ouders. “De verantwoording moet door iedereen worden opgepakt om aan te geven dat het niet kan worden geaccepteerd dat er voor 65.000 euro schade wordt toegebracht.”

Team Buurttoezicht
Om de overlast tegen te gaan wordt in Purmerend nu hard gewerkt aan het tot stand komen van het Team Buurttoezicht. Dit jaar zal rond en tijdens de jaarwisseling extra inzet zijn vanuit dit team. De Stadspartij wil zien dat de schade die wordt toegebracht op de dader(s) en of de ouders wordt verhaald. “Ouders moeten weten waar hun kinderen mee bezig zijn. Andersom moeten kinderen weten dat niet alleen zijzelf, maar ook de ouders en mogelijke broertjes of zusjes de pineut zijn.

Succes
Ten aanzien van de rest van het verloop van oud en nieuw redelijk verlopen ten opzichte van andere steden in het land. De Stadspartij vindt dat als blijkt dat door extra inzet van gemeente en politie de schade minder is dan het voorgaande jaar, gesproken kan worden van een succes. “Het beleid zal erop gericht moeten zijn om nog meer in kaart te brengen waar de vernielingen tijdens de afgelopen periode zijn geweest om daar nog meer de handhaving en preventie op te gaan sturen om de schade nog meer te beperken,” aldus Hegger.

ZIE OOK:

28-12-2011 ‘Extra toezicht op vernielingen rond jaarwisseling’
25-02-2010 Opnieuw ernstige jeugdproblemen nu op Gildeplein
30-12-2008 Afsteektijd vuurwerk bij jaarwisseling ongewijzigd
30-03-2008 Stadspartij zet veiligheid hoog op politieke agenda
07-02-2008 Stadspartij stelt vragen over vernielingen station Weidevenne

Veiligheid artikelen