HomeNieuwsVeiligheidVoorkom woninginbraak

Voorkom woninginbraak

AchterkanthuisEA
De donkere dagen voor de Kerst zijn weer aangebrokenwoninginbraak. De winter staat weer voor de deur. In deze periode worden de meeste woninginbraken gepleegd
.

Inbrekers zien ’s avonds aan onverlichte huizen dat de bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor de sociale controle sterk vermindert.

Buurtpreventie
In enkele wijken zijn WhatsApp buurtpreventiegroepen actief; een initiatief van bewoners en deze fungeren als extra ogen en oren voor de politie. Via de groep worden verdachte situaties gedeeld met aangesloten bewoners uit de buurt. Opvallende situaties waarbij je je afvraagt of ze wel kloppen; is het wel oké? Denk bijvoorbeeld aan (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling.

Gemeente en politie juichen het toe dat bewoners zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid in hun buurt. De gemeente faciliteert de groepen door op verzoek bordjes te plaatsen in die wijken waar WhatsAppbuurtpreventie aanwezig is.

Tips tegen woninginbraak
Maar ook zelf kunt u maatregelen kunt nemen om inbraak te voorkomen? Wacht niet tot het te laat is en volg deze tips op:
  • Doe deuren en ramen op slot. Laat de sleutel er niet in zitten. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
  • Laat uw verlichting aan, ook als u er niet bent. Verlichting geeft een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet.
  • Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Gebruik raam, deurspion, intercom of kierstandhouder. Bij verdachte situaties belt u 112.

Ga dus zelf aan de slag met veilig wonen. Want een goed beveiligde woning én uw oplettende gedrag zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak. Op Politie.nl staan meer tips om zelf te werken aan het voorkomen van woninginbraak.

foto: Stadspartij

 

Veiligheid artikelen